Čalamáda z cukety: Připravte si na zimu tuto skvělou zeleninovou pochoutku k masu
Máte na zahrádce bohatou úrodu cuket a nevíte jak ji zpracovat? Vyzkoušejte oblíbenou čalamádu z míchané zeleniny, která se hodí nejenom k pečenému masu, a na které si díky jejímu zavaření do sklenic pochutnáte i v zimních měsících.
Čalamáda je pokrájená zelenina naložená do octového nálevu. Nejčastěji se skládá ze zelí, mrkve, cibule a barevných paprik. Díky kombinaci této zeleniny vytvoříte i oku lahodící pochoutku. Jaké druhy zeleniny do čalamády přidáte se meze nekladou. Pokud máte na zahrádce přebytky větších cuket, je to jedna z nejlepších variant na jejich zpracování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití čalamády
Čalamáda je velmi oblíbená směs zeleniny, díky níž si můžete letní úrodu ze zahrady uschovat i na zimu. Zachováte si tak, díky sterilizaci, i část vitamínů v ní obsažených. Výborně se hodí k pečenému masu, bramborákům, šunkoflekům a někdo ji rád mlsá jen tak samotnou. Čalamádu lze využít i jako základ dalších jídel, např. pod maso.
Příprava cuketové čalamády
Cuketová čalamáda není vůbec složitá na přípravu. Nejtěžší částí je příprava zeleniny, to znamená vše si očistit a nakrájet, pak už jde postup rychle. U cuketové čalamády je výhoda, že nemusíte s ochutnávkou čekat až do zimy, ale můžete ji vyzkoušet už druhý den po uležení.
- Na čalamádu budete potřebovat: 2 kg cukety, 500 g červené papriky, 250 g mrkve, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g cukru, 1 dl oleje, 50 g soli a 1 dl octa.
- Cuketu zbavíte slupky a semínek. Společně s mrkví ji nastrouháte na hrubém struhadle.
- Papriku a česnek nakrájíte na proužky a cibuli na kolečka.
- Veškerou zeleninu smícháte dohromady.
- Přidáte cukr, olej, sůl a ocet. Vše řádně zamícháte a necháte minimálně 1 hodinu uležet.
- Následně plníte do čistých skleniček a sterilizujete 25 minut na 80 °C.
Cuketová polévka
Následující video vám ukáže, jak si můžete z mladých cuket připravit také letní cuketovou polévku, která vás nejen zasytí, ale i osvěží. Je příjemně jemná a na zajímavé chuti jí přidají citronová šťáva s lístky koriandru.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Přerostlá cuketa? Poradíme, jak ji připravit k dalšímu zpracování. Výhodou je její delší trvanlivost
Komentáře