Čím nahradit jedlou sodu. Pomůže snadno dostupná surovina
Jedlá soda (soda bicarbona) je univerzální a hlavně užitečný pomocník v domácnosti. Dokáže nahradit některé čistící prostředky, pomoci vybělit zuby, vyčistit pleť, ale hlavně - vedle prášku do pečiva dokáže i soda velmi dobře nakypřit, odlehčit pečené těsto. Ne vždy máme sodu doma a občas je nutné se bez ní v pečení obejít.
Prášek do pečiva i soda pečivo kypří, ale každý z nich funguje na jiném principu. Soda bicarbona je zásaditá látka, která reaguje s kyselými látkami (kefír, jogurt, podmáslí, citronová šťáva, med či ocet). Je silnější než prášek do pečiva, do těsta jí tedy dáváme méně, než kypřícího prášku. Co se týká způsobu kypření, k vývoji CO2 dochází bezprostředně po styku s kyselou složkou - na rozdíl od prášku do pečiva, kde k tomu dochází až působením tepla v troubě.
Prášek do pečiva je sloučenina obvykle tří látek a jednou z nich je právě soda. Kypřícího prášku do pečiva použijeme asi 3x větší množství než to, které je uvedeno u sody. Prášek rozmícháme v mouce, aby byl v těstě opravdu dobře promísený, a teprve pak přidáme tekutiny.
Čím nahradit jedlou sodu?
Mimo prášku do pečiva a jedlé sody můžeme odlehčit těsto přidáním bílků, vyšlehaných do tuhého sněhu. K bílkům před šleháním přidáme špetičku soli a na 1 bílek i 1 lžíci ledové vody. Bílek vodu absorbuje a sníh bude mít větší objem. Sníh do těsta vmícháme opatrně, spíš ho do něj jen zabalíme, aby nespadl a jeho kypřící schopnost se tak neztratila.
Dalším způsobem je použití droždí. Můžeme připravit a upéct moučník z kynutého těsta, které nakypří a zlehčí oxid uhličitý, produkovaný kvasinkami v droždí.
Někdy můžeme místo sody použít obyčejnou sodovku (sifon - vodu sycenou oxidem uhličitým). Mnohé z našich babiček zadělávaly sodovkou třeba těsto na přílohové knedlíky.
Zcela jistě můžeme říct, že se vyplatí mít jedlou sodu doma po ruce, protože kromě kypření pečiva ji využijeme minimálně při neutralizaci překyseleného žaludku (pálení žáhy).
A pak právě na pečení spousty úžasných moučníků!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 6 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 18 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 19 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Jogurtové rychlokoblížky s povidly: Nekynutá masopustní dobrota je nadýchaná jako obláček a na stole je za chvíli
Komentáře