Jak na zdobení vánočního cukroví? Přinášíme velký přehled a inspiraci, jak cukroví dotvořit a povýšit ho na umělecký výtvor
Vkusně a hezky dozdobené cukroví se stává krásnou dekorací vánočního stolu, kterou je radost nejen jíst, ale i pozorovat. Navíc i díky pečlivě nazdobenému cukroví můžeme prožívat příjemnou vánoční atmosféru. Poradíme, jaké se nám nabízí možnosti pro dozdobení cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Namáčení cukroví do polevy
- Při namáčení je třeba mít v nádobě dostatečně vysokou hladinu polevy, abychom ponořili celé cukroví, či část kterou chceme. Použijeme proto nádobu s menší plochou, abychom polevy nemuseli mít zbytečně mnoho.
- Kuličky napíchneme na párátko a takto je celé namáčíme.
- Namočené cukroví odkládáme na pečicí papír, kde ho necháme zatuhnout.
Polévání cukroví polevou
Podobná varianta jako namáčení je cukroví polévat.
- Cukroví rozložíme na mřížku, pod kterou umístíme plech.
- Rovnoměrně je poléváme.
- Okapanou polevu můžeme znovu rozehřát a opětovně použít.
Roztírání polevy na cukroví
V některých případech polevu na cukroví roztíráme. Tento postup se hodí například na rumové měsíčky s citronovou polevou. Je potřeba pracovat velmi rychle, než nám poleva začne tuhnout.
Jak udělat cákance z polevy
Cákance z polevy jsou rychlé a efektní.
- Cukroví rozložíme na mřížku, případně pečicí papír, těsně k sobě.
- Polevu si připravíme do cukrářského sáčku.
- Mřížku nebo vodorovné proužky vytvoříme pomocí dlouhých tahů nad rozloženým cukrovím.
- Můžeme vytvářet i jiné, nepravidelné, obrazce.
Zdobení kreslením polevou
- Polevu si připravíme do cukrářského sáčku, případně využijeme zakoupené tubičky.
- Bílkovou polevu můžeme obarvit potravinářskými barvami.
- Pokud chceme vybarvit větší plochy, hodí se mít polevu lehce řidší.
Ozdobné části
- půlka vlašského ořechu,
- půlka mandle,
- lískové ořechy,
- pomleté ořechy,
- čokoládové hobliny,
- cukrové zdobení - různé perličky, srdíčka, vločky - vybereme si při nákupu podle našich představ.
Pocukrování cukroví
Pěkným a jednoduchým dozdobením cukroví je i jen ho poprášit cukrem moučkou, případně kakaem. Cukroví rozložíme vedle sebe a poprášíme ho pomocí jemného sítka. Tento způsob zdobení je typický například pro linecké cukroví.
Obalování cukroví v cukru
Některé cukroví, jako například vanilkové rohlíčky, se v cukru dokonce obaluje.
- V nádobce umícháme směs cukru moučky a vanilkového cukru.
- Pár minut po vytažení z trouby, ještě před vychladnutím cukroví, kousky jemně obalujeme ve směsi a pak vyrovnáme na připravený tác.
Obalování kuliček
Nepečené kuličky obalujeme v různých surovinách. Vytvoří krásný a originální vzhled. Do misky připravíme surovinu, ve které chceme obalovat, a kuličky v ní jemně vyválíme a klademe do připravené nádoby.
Použít můžeme například:
- kokos,
- kakao,
- skořici,
- mleté vlašské ořechy,
- drcené pistacie,
- čokoládu - strouhanou, nebo v koupeném zdobení,
- cukrářské zdobení,
- nadrcené sušené ovoce jako např. maliny či jahody.
Pestrého vzoru lze dosáhnout i pomocí potravinářských barev. Dobrým nositelem barev je právě kokos, který můžeme obarvit a obalovat cukroví v něm.
Různé způsoby zdobení se dají zajímavě a vkusně kombinovat a doplňovat. V následujícím videu je vidět, jak se dá cukroví namáčet v čokoládě, jednoduchým způsobem malovat čokoládou, a dozdobit kokosem.
Přehled třiceti nejoblíbenějších druhů cukroví pro naši inspiraci se nachází v následujícím článku.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 8 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 14 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 15 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Granulovaný cukr slouží k dekorování sladkého pečiva. Jeho výroba je opravdu snadná, stačí nám pouze tři suroviny
Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Komentáře