Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
29. 5. 2021 Vaření
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se tyhle dvě suroviny spojí, vznikne lahodný krém či poleva, které se hodí do mnoha cukrářských výrobků - od makronek po dorty. Příprava je snadná a efekt obrovský! Ukážeme vám, jak na to!
Francouzský zázrak
Ganache je poleva, omáčka nebo taky krém, který se vyrábí z čokolády a smetany. Byť slovo ganache (ganáž) pochází z francouzštiny a znamená doslova čokoládový krém, podle poměru surovin a tedy výsledné hustoty vznikne hmota buď řidší, tedy poleva, nebo hustší, čili krém. S ganache si totiž můžete skvěle „hrát“; po dokončení ji lze ještě různě dochucovat a následně se vzniklá hmota dá použít jako poleva na dort, náplň do pralinek, krém na cupcakes, dortový krém nebo čokoládová pěna.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ganache
Na ganache potřebujete hořkou čokoládu s obsahem kakaa minimálně 60 %, dále smetanu, nejlépe tedy smetanu ke šlehání. Postup přípravy je snadný. Smetanu zahřejete v kastrůlku a horkou ji pak nalijete do misky s rozlámanou čokoládou. Za stálého míchání se čokoláda ve smetaně rozpustí a vytvoří kompaktní hmotu. To je základní francouzská ganache, do které patří právě hořká čokoláda. Ovšem lze použít i čokoládu mléčnou, bílou nebo ruby a místo smetany můžete zkusit zakysanou smetanu. Pak je ale postup jiný, smetana s čokoládou se společně zahřívají v misce nad vodní lázní. Stálým mícháním se obě suroviny spojí a vznikne hladký krém.
Mohlo by vás zajímat
Poleva, nebo krém?
Záleží na poměru surovin. Následující poměry platí pro použití kombinace hořké čokolády a smetany. Na polevy, glazury a fondue potřebujete poměr 1:1, což znamená například 100 g hořké čokolády a 100 g smetany. Na krémy a náplně do pralinek musí být čokolády víc, poměr je 2:1, tedy 200 g čokolády a 100 g smetany. Na čokoládové pěny je to přesně naopak, víc musí být smetany ke šlehání, poměr je tedy 1:2 (100 g čokolády a 200 g smetany).
Mohlo by vás zajímat
Musíte vážit zcela přesně? Ne, není to potřeba. Stačí si zapamatovat, kdy má čeho být víc, nebo kdy se hodí, aby suroviny byly tak nastejno. Tip: Pro vyšší lesk polevy můžete na závěr do hotové ganache přidat trochu změklého másla nebo pár lžiček kukuřičného sirupu, poleva tak zůstane krásně hladká, lesklá a měkká. Hotovou ganache lze dochutit vanilkou, kořením, karamelem, případně i mátovým extraktem.
Jak už víte, možností je mnoho. Ukážeme vám alespoň některé z nich. Vyzkoušejte třeba sněhové pusinky s čokoládovou ganache nebo s ganache naplňte i ozdobte dort. Ganache pro změnu z bílé čokolády využijete jako náplň do jemné piškotové rolády. A jenom mezi námi: ganache je neskutečně dobrá i jen tak na lžičku. Pokud máte rádi Nutellu, tak ganache ji rozhodně překoná.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den pralinek
Ledová čokoláda vlastně není čokoláda. Proč se do ní nesmí kousat?
Čokoládové dorty jsou velmi oblíbené: Víte, jaký je rozdíl mezi Sacherem, Harlekýnem a Paříží?
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 8 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 9 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 19 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57