Z úrody vyzrálých rajčat si uvaříme ten nejlepší domácí kečup. Ochutíme ho podle sebe, výsledek bude určitě kvalitní
Domácí kečup je skvělou variantou, jak využít velkou úrodu nejen rajčat, ale i letních jablek. Výsledkem bude kvalitní produkt, který s chutí spotřebujeme během následujících měsíců na dochucení mnoha pokrmů.
Kečup je sladkokyselý kořeněný výrobek hustší konzistence, který používáme na dochucování podobně jako hořčici nebo některou majonézovou omáčku. V případě domácího produktu máme jistotu kvalitní suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak kečup vyrobíme
Většina domácích kečupů obsahuje rajčata, jablka a cibuli. Rajčata a jablka omyjeme a spolu s oloupanou cibulí nakrájíme na kolečka. Podlijeme nepatrně vodou a rozvaříme na kaši, pak propasírujeme přes síto. Ochutíme kořením, solí, cukrem a octem. Na mírném ohni ještě dusíme, aby se chutě propojily a hmota zahustila. Nakonec přecedíme a můžeme rozmixovat, aby byl kečup jemný.
Chuťové variace kečupů
- Do kečupu s ohledem na budoucí strávníky můžeme přidat pálivou papriku nebo chilli.
- Můžeme ho ale naopak uvařit sladší a méně kořeněný.
- Kečup lze ochutit také bylinkami.
- Do základu je možné rozvařit i jinou zeleninu, např. papriky, mrkev, červenou řepu nebo celer. Musíme ale počítat s tím, že kečup tím částečně chuťově a barevně ovlivníme.
Jak kečup zavaříme
Kečup lijeme horký do předehřátých sklenic, uzavřeme a otočíme na 10 minut na víčko. Můžeme jej také sterilovat 20–25 minut za varu vodní lázně.
Vzhledem k tomu, že kupované kečupy bývají z nekvalitních surovin a plné chemie, jejich domácí výroba se rozhodně vyplatí.
Video poradí, jak vyrobit domácí kečup
Rajčata se výborně hodí i na další způsoby zpracování. Jednou z možností jsou rajčata naložená v oleji - jak na to, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 1 hodinou
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché
Jak snadno dostat kečup z láhve. Nejprve nechce téct vůbec a najednou ho máme na talíři až příliš
Komentáře