Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
S příchodem teplých dnů automaticky saháme po chlazených nápojích a zmrzlině. Jenže zmrzlina v obchodech často skrývá mnohé náhražky včetně sladidel, barviv, škrobů a ochucovadel. V doma vyrobené zmrzlině si nejlépe ohlídáme její složení i hygienu při výrobě.
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou zmrzlinu v pravém slova smyslu známe od poloviny 16. století a nejdříve si ji samozřejmě dopřávali jen ve vyšší společnosti. Zmrzlinu tehdy vyráběli kuchaři v nádobě zpola ponořené do kotlíku s ledem a solí a za neustálého mechanického míchání.
Základní zmrzlina
Základní zmrzlinový krém je z mléka nebo smetany, žloutků a cukru a jeho výroba je poněkud zdlouhavá. Našleháme žloutky s cukrem, zalijeme horkou smetanou a mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Směs se ale už nesmí vařit, protože by se žloutky srazily. Pak se směs nechá zchladnout a do druhého dne ji uložíme do ledničky k řádnému vychlazení. Potom už jen vlijeme směs do výrobníku zmrzliny a necháme ho pracovat. Tímto postupem vznikne klasická jemná a krémová zmrzlina. Případné ochucení jako vanilku, čokoládu, kakao, kávu, ořechy, ovocný protlak apod. musíme přidat během „vaření“ základního krému.
Rychlá zmrzlina bez zmrzlinovače
Nejrůznějších typů zmrzlinovačů je na trhu mnoho a některé jsou v rozumných cenových relacích. Ale i bez zmrzlinovače vyrobíme chutnou a kvalitní zmrzlinu. Nejrychlejší zmrzlinou je rozmixované mražené ovoce s vychlazenou smetanou a cukrem. U výkonného mixéru je to záležitost minuty nebo dvou.
Jednoduchá zmrzlina
Jednoduchá zmrzlina je např. jogurtová, kdy do zmrzlinovače nalijeme studený jogurt, případně přidáme ochucení a zmrazíme. Podobně funguje i tvaroh nebo vařený zchladlý pudink.
Zmrzlinové nanuky
Jednoduché je také směs na zmrzlinu nalít do tvořítek na nanuky a nechat zmrazit v mrazničce. Takových receptů máme na našem webu poměrně dost od našich šikovných uživatelek. Stačí zalistovat.
Sorbety, granity a tříště
Zmrzliny bez mléčné složky nazýváme sorbet, tříšť nebo granita. Sorbety bývají vesměs ovocné, granita bývá nejčastěji kávová, tříště jsou kromě ovocných i např. mátová. Mají specifický způsob přípravy. Sorbetům se dříve říkalo vodová zmrzlina. Ovocný sirup nebo dřeň se zmrazí ve strojku. Granita je zmažená káva nebo ovocná šťáva a pak rozdrcená. Tříšť se vyrábí z ledu rozmixovaného se sirupem. Mixéry je nutno mít natolik silné, aby dokázaly drtit led.
Zmrzlinové speciality
V našich článcích si můžete přečíst o zmrzlinových specialitách a nechat se jimi inspirovat. Rolovaná zmrzlina je hit poslední doby, podobně i zmrzlinové sendviče nebo smažená zmrzlina. Většinu lze s trochou šikovnosti vyrobit doma.
Zmrzlinové poháry
Zmrzlinovým pohárem potěšíme hlavně děti. Zmrzlinu doplníme ovocem, polevou z čokolády nebo karamelu, šlehačkou či kysanou smetanou, a ozdobíme snítkou bylinek, oplatkou nebo oplatkovou trubičkou.
Ledovou pochoutku není složité vyrobit. Navíc s ní potěšíme nejen děti, i mnozí dospělí domácí zmrzlinu ocení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 3 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 5 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 21 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Ruská zmrzlina vznikla díky inspiraci z Ameriky. Jak retro pochoutku vyrobit doma?
Poradíme, jak snadno vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače. Stačí několik málo ingrediencí a správný postup
Komentáře