Grilovaná cuketa je pochoutkou i pro milovníky masa. Poradíme, jak ji správně na gril připravit
Léto přeje grilování a grilovaná zelenina je stále populárnější. Na zahradě nám dorůstají další a další cukety, vyzkoušejme i je tentokrát na grilu.
Grilovat můžeme téměř každou zeleninu, jak popisuje náš článek. Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny na gril patří cuketa - její úprava na grilu je totiž velmi jednoduchá a přitom chuť báječná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak cuketu připravit
Grilujeme mladé cukety, které není potřeba loupat, krájíme je raději na podélné plátky o síle asi 1,5 cm, protože kolečka někdy propadávají roštem. Hodně malé cuketky stačí rozpůlit.
Jakou marinádu na cuketu
Cuketu není potřeba dlouze marinovat ani nechávat vypotit. Stačí plátky potřít olejem s kořením nebo marinádou a hned grilovat z každé strany 2-3 minuty. Cuketa by neměla změknout úplně. Olej v marinádě je důležitý, aby se cuketa nepřilepila k roštu nebo podložce.
Solíme ji raději až po sejmutí z grilu, aby cuketa nepouštěla vodu a nebyla spíš uvařená. Lze koupit grilovací koření bez soli, které je pro tuto úpravu vhodnější. K cuketě se nejvíce hodí česnek a bylinky (např. tymián, bazalka, libeček, oregano).
Při přebytku grilované zeleniny ji můžeme naložit do směsi oleje, česneku, petrželky a vinného nebo balzamikového octa. Vznikne báječná chuťovka na druhý den.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak grilovat chřest? Připravte si tuto zeleninu jako báječnou přílohu ke steaku
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře