Jde připravit dokonalé bramborové hranolky doma? Práce s nimi se nám určitě vyplatí jejich lepší chutí
Kupované hranolky bývají nevalné kvality, ty mražené předsmažené jsou navíc ošetřeny sloučeninami chlóru. Smažené jsou vesměs na palmovém tuku. Proto má smysl naučit se domácí.
Domácí hranolky jsou jednoznačně lepší, ale dají trochu práce s přípravou. Kdo si chce opravdu pochutnat, raději si tu práci dá. Použijeme přílohové brambory (typ B nebo C) bez kazů, které mají podlouhlý tvar, ideální je větší velikost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme brambory
Dobrá příprava se vyplatí:
- Brambory zbavíme slupky a omyjeme. Slupky pak můžeme promíchat s trochou oleje a v troubě upéct slupkové chipsy.
- Nakrájíme brambory na hranolky. Existují kráječe s mřížkou, z kterých vyjdou hranolky stejného průměru, ale tyto kráječe nejsou nutné. Při ručním krájení se snažíme zachovat co nejvíce stejný průměr hranolek, aby se propekly rovnoměrně.
- Hranolky ihned vkládáme do většího množství studené vody, aby se z nich odplavil škrob. Místo namáčení je lze blanšírovat po dobu 4-5 minut.
- Necháme je okapat a důkladně je osušíme v utěrce.
Smažit nebo péct?
Na to máme několik možností.
- Předsmažíme je na sítu ve vysoké vrstvě tuku, necháme zchladnout a pak dosmažíme do červena. Tento původní způsob dvojího smažení je náročný časově, energeticky i na spotřebu tuku, ale takto připravené hranolky jsou nejdokonalejší. Uspořit lze s novými fritézami, v kterých smažíme s minimálním množstvím oleje.
- Připravené hranolky rozložíme jeden vedle druhého na plech s papírem na pečení, potřeme nebo postříkáme olejem (vhodné je použít olejový sprej) a pečeme při 180-200 °C do zčervenání. Měly by být uvnitř vláčně měkké a na povrchu křupavé.
- Osušené hranolky v míse promícháme s olejem a kořením (pepř, grilovací, rozmarýn, česnek, paprika apod.) bez soli tak, aby byly všechny obalené. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a upečeme do červena a do křupava v troubě při 180-200 °C.
Hotové hranolky vždy solíme až při servírování, aby nezvlhly a nezměkly.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 19 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Prskání tuku na pánvi je nepříjemné a hlavně nebezpečné. Vyzkoušejte naše tipy a rady, jak tomu zabránit
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Komentáře