Jaký ztužovač můžeme přidat do šlehačky, aby hezky ztuhla? Použijeme ten, co máme doma
Určitě se vám někdy stalo, že při šlehání dostatečně neztuhla šlehačka, kterou jste chtěli ozdobit dort. Stojíte nad miskou s polotekutou smetanou a nevíte, co s tím. A další smetanu už nemáte. Víte, jak situaci napravit?
Noční můra každé hospodyňky - nenašlehala se smetana. K ozdobení moučníků totiž musíme použít vysokoprocentní smetanu, od 33% výše. Nejlepší na šlehání je smetana, která má 40 % tuku, ale s použitím ztužovače lze použít i smetanu 31%.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký ztužovač máme doma?
- Nejsnadnějším způsobem je použít hotový ztužovač šlehačky. Jde o směs glukózy a škrobu.
- Můžeme si vyrobit vlastní ztužovač a to smícháním 1 lžíce moučkového cukru a 1 lžíce bramborového škrobu. Vmícháme do smetany a ušleháme.
- Pokud máme doma smetanový sýr mascarpone, přidáme ho ke šlehačce a ušleháme do pevné pěny.
- Také sníh z bílků, našlehaný do hladkých špiček a pomalu stěrkou přimíchaný do šlehačky, směs zachrání.
- Kousek povoleného másla, vešlehaný do smetany, dokáže směs krásně spojit a šlehačka se po vychlazení ani nehne.
- Krém zachrání i lžíce práškové želatiny, nabotnalé v troše vody a poté zahřáté, aby se želatina rozpustila. Nalijeme ji do smetany a znovu vyšleháme.
- Pár kapek citrónové šťávy také pomůže šlehačku zpevnit a ještě bude mít svěží citrusovou chuť.
- Výtečně pracuje Želatinový ztužovač Dr. Oetkera. Polovina sáčku, rozmíchaná metličkou ve vlažném mléce, se postará se šlehačkou o hotové divy - po vychlazení bude krásně tuhá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 5 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Komentáře