Jak se připravuje zálivka na salát vinaigrette? Stačí pouze 2 suroviny
Připravit zeleninový salát není nic složitého, ale základ vždy stojí na chuťově vyvážené zálivce. Vinaigrette lze připravit během několika minut, a to pouze ze 2 ingrediencí. Na tomto základu lze vystavět spoustu dalších chutí a zálivku různě obměňovat.
Vinaigrette je francouzský výraz pro salátový dresink. Základem je vždy olej (panenský olivový či slunečnicový) a kyselá složka (citrónová šťáva nebo vinný ocet). K tomuto základu pak přidáváme další složky např. hořčici nebo také med.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vinaigrette
Na tuto zálivku potřebujeme 100 ml oleje, dále 30 ml vinného octa nebo citrónové šťávy, sůl a pepř podle chuti. Jakmile budeme mít tento základ, můžeme podle chuti přidat ještě med, hořčici či bylinky.
- Do misky si odměříme ocet nebo citrónovou šťávu, osolíme a opepříme, pak důkladně prošleháme metličkou.
- Nyní si vezmeme odměřený olej a tenkým pramínkem pomalu přiléváme do směsi, kterou jsme si předtím smíchali a stále šleháme metličkou.
- Vznikne nám hustá a krémová zálivka.
- Nyní ji můžeme doplnit hořčicí a medem podle naší chuti. Opět musíme vše důkladně zašlehat.
- Zálivku použijeme ihned na salát nebo necháme marinovat v lednici a použijeme později. Před použitím ji vždy opět mírně prošleháme.
Pojďte si vyzkoušet také báječný řecký salát, na který lze využít také lehkou a svěží vinaigrette zálivku. Pokud máte tipy na další salátové zálivky, napište nám je do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 31 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Komentáře