Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte kypřidlo cukrářské droždí? Naučíme vás s ním zacházet
Zdroj: Toprecepty

Cukrářské droždí má několik názvů. Možná jste se setkali s názvy amonium, salajka nebo jelení sůl. Ty všechny patří stejnému výrobku. Chemický název pro droždí je hydrogenuhličitan amonný, patří k němu typický vzhled bílého prášku nebo bezbarvých krystalků.

Po zahřátí z amonia uniká čpavek, působí tedy až při pečení podobně jako kypřicí prášek. Unikající plyn kypří těsto. Těsto tedy nemusí odpočívat ani kynout předem. Nevýhodou je zápach čpavku, který zmírníme důkladným větráním. Z pečiva pak už čpavek cítit není.

Amonium slouží ke kypření nízkých, nejlépe rozvalovaných těst: řezů, vykrajovaného cukroví, perníčků apod. Nehodí se do bábovek ani vyšších moučníků, protože by z těsta nestačil uniknout všechen čpavek a nepříjemně by ovlivnil jeho chuť.

Jak se peče s cukrářským droždím

Pro cukrářské nadšence je amonium nezbytným vybavením kuchyně. Koupíme ho v obyčejné drogerii nebo ve specializovaném potravinářském obchodě.

  • Toto kypřidlo vždy přesně odměřujeme nebo vážíme.
  • Amonium nejprve rozpustíme ve velmi malém množství studené tekutiny (obvykle vody) a pak přidáme do těsta.
  • Tvary vkládáme do dobře vyhřáté trouby a pečeme podle receptu.
  • Při pečení důkladně větráme.

Zbylé amonium uchováváme v dobře uzavřené a označené šroubovací skleničce, nejlépe v chladnu a temnu, aby předčasně nevyprchalo.

Pro zájemce jsme cukrářské droždí použili v názorném videoreceptu na zázvorky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více