Jak si poradit s překynutým těstem? Pomoc je snadná. Začátečníkům poradíme, jak na to
Kynuté těsto je skvělou možností nejen na přípravu různých koláčů a buchet, ale i slaných rohlíků a dalamánků. Před tvarováním zvoleného pečiva musí těsto dobře nakynout, po vytvarování kousků ho ještě necháme krátce dokynout a upečeme v předehřáté troubě. Co když jsme ale nechali těsto překynout?
Dobře vykynuté těsto má přibližně dvojnásobný objem než na začátku. Je na pohled pěkně hladké. Když do něj zatlačíme prst, tak se prohlubeň pomaličku vrátí do původního stavu a vyrovná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si poradit s překynutým těstem
To, jak rychle bude těsto vykynuté, závisí na několika okolnostech. Především na teplotě surovin, ze kterých jsme těsto připravili, na kvalitních kvasnicích i řádně připraveném kvásku, a také na teplotě okolí.
- Pokud se těsto po zatlačení prstu již nevrací do nakynuté podoby, je překynuté. Jeho vzhled již není tak pěkný.
- A jak si s těstem poradit? Jednoduše ho promícháme a necháme znovu dokynout. Těsto můžeme lehounce poprášit před mícháním moukou, ale není to nutné. Po dokynutí ho zpracujeme podle plánu - např. z něj vytvoříme koláčky, které upečeme.
- Tip: Když potřebujeme od těsta někam na chvíli odejít, a máme starost, aby nám mezitím nepřekynulo, jednoduše ho před odchodem znovu promícháme. Tím kynutí o něco prodloužíme a předejdeme překynutí.
A co dobrého z kynutého těsta upéct? Třeba výborné koláčky, s postupem poradí následující video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Komentáře