Jak skladovat cibuli a česnek. Každý druh zeleniny potřebuje vhodné podmínky
Cibule a česnek představují cenné suroviny do kuchyně. Můžete si je v průběhu celého roku kupovat, ale není nad to mít kvalitní výpěstky z vlastní zahrady. Ať už potřebujete uložit vypěstovanou nebo výhodně nakoupenou zeleninu, poradíme vám, jak postupovat.
K uskladnění se hodí pouze dobře vysušené a kvalitní kusy. Vše, co je napadené plísněmi, je potřeba co nedříve nemilosrdně zlikvidovat. Choroby se mezi uskladněnou zeleninou snadno šíří, proto jsou časté kontroly na místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat cibuli a česnek
Každý druh zeleniny vyžaduje při skladování konkrétní podmínky. To samé platí pro cibuli a česnek.
- Skladujeme je v suché a vzdušné místnosti, vlhkost je nežádoucí a škodlivá.
- Vhodná teplota je těsně nad nulou, tedy přibližně 1–2 °C. Při vyšších teplotách se zkracuje trvanlivost. Když si cibuli a česnek přeneseme do pokojové teploty, začnou vyrůstat zelené natě - ty sice použijeme, ale spodky již ztrácí na kvalitě.
- Na skladování jsou vhodné bedničky nebo otevřené papírové krabice. Cibule i česnek musí "dýchat".
- Jinou možností je zavěšení ve vzdušných místnostech, a to buď v copáncích, které splétáme z natí nebo např. ve starých silonkách, přičemž za každou cibulí nebo česnekem uděláme uzlík a při odebírání vždy další kousek jednoduše odstřihneme.
Cena prodávané cibule se v poslední době výrazně zvýšila a pokud máme k jejímu pěstování a skladování vhodné podmínky, můžeme se na ni při další sezóně zaměřit. Cibule z vlastní zahrady totiž chutná velmi dobře a při správné péči má dlouhou skladovatelnost. Pěstování česneku je náročnější, vysadit ho musíme co nejpozději na podzim.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 13 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 17 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 18 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Kdy vysazovat česnek? Správné načasování výsadby je důležité
Komentáře