Jak správně uvařit polentu: Kukuřičná krupice se vaří jinak než instantní polenta
Polenta, tedy slaná kukuřičná kaše typická pro Itálii, je rozšířená v mnoha kuchyních. Jako příloha se podává k masovým i zeleninovým směsím, ale také s chuťově výraznými sýry nebo jen omaštěná olivovým olejem či máslem.
Polentu můžete najít i pod názvem kukuřičná krupice. K dobrému a chutnému výsledku je potřeba dopřát polentě čas. Správně uvařená polenta je bez hrudek a je v podobě kaše, ve které ovšem nestojí lžíce - taková polenta je nesprávně uvařená a absorbuje vlhkost ještě na talíři, namísto v době její přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně uvařit polentu
Příprava polenty není složitá. Stačí dát pozor na to, jaký typ jste koupili, a podle toho dále postupovat. Uvařte si ji s námi:
- Nejprve je potřeba polentu spařit horkou vodou. Tím ji zbavíte hořkosti.
- Poté ji postupně za neustálého míchání vsypte nejlépe do vroucí osolené vody, mléka nebo vývaru, kdy na 250 g polenty použijte 1 litr vody.
- Během doby vaření obsah v hrnci občas promíchejte. Vaření trvá kolem 45 minut, byť již po několik málo minutách polenta vypadá jako hotová – tehdy snižte teplotu a vařte ji dál.
- Po uplynutí potřebné doby a odpaření vody, jakmile se polenta začne oddělovat od stěn hrnce, je hotovo. V případě potřeby ji dosolte.
- Pokud toužíte po polentě krémové, vmíchejte 3 lžíce másla nebo olivového oleje.
- TIP: Instantní polentu, oproti té klasické, uvaříte během několika minut. Dobré je však její vaření prodloužit na 10 minut a přidat více vody (1 litr vody na 100 g polenty), oproti tomu, než jak je uváděno na obalech. Polenta absorbuje opravdu velké množství vody. Průběžně ji míchejte, aby se nepřichytila a aby nevznikaly hrudky.
Polentu podávejte ihned po jejím uvaření. Chladnutím tuhne a není již tak chutná. Pokud vám zbyde, rozhodně ji nevyhazujte. Rozetřete ji na vymazaný plech ve 2 cm vysoké vrstvě. Po ztuhnutí ji nakrájejte na libovolné kousky. Tyto se dají opékat, zapékat i grilovat, např. se sýrem, špenátem se smetanou nebo s vašimi oblíbenými surovinami na pizzu.
Připravte si s námi krémovou polentovou kaši podle videonávodu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
Jak připravit polentu? Kukuřičná kaše je jednoduchou přílohou, ale vyzkoušejte i další úpravy
Komentáře