Jak upéct šlehačkovou roládu bez mouky? Rychlý a chutný moučník zdobíme ovocem
Těsto na šlehačkovou roládu podle našeho receptu neobsahuje žádnou mouku, pouze vejce, cukr a kakao. Postup není složitý a co se týče náplně a zdobení, můžeme uplatnit svou fantazii. Využijeme sezonní ovoce, které chutná zvlášť lahodně. Mezi nejoblíbenější druhy patří jahody a maliny.
Sladká tečka na rodinnou oslavu
Roláda nejen výborně chutná, ale i krásně vypadá, je křehoučká a nadýchaná, přitom není příliš sladká. Plná šlehačky a čerstvého ovoce je luxusním moučníkem. Můžeme ji připravit jako sváteční moučník nebo sladkou tečku na rodinnou oslavu. Roládu navíc ocení ti, kdo nechtějí nebo nemohou jíst mouku.
Šlehačková roláda bez mouky
Postup zvládnou i méně zkušení.
- Na těsto si připravíme 6 vajec, 70 g cukru krupice a 2 lžíce kakaa. Na náplň potřebujeme 1 kelímek 40% smetany na šlehání, na potření pečicího papíru kousek másla.
- Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr krupici. Společně vyšleháme.
- Přidáme dvě lžíce kakaa, které prosejeme přes síto.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vyšlehaných žloutků.
- Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme ho máslem. Nalijeme na něj těsto.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu cca 8 minut.
- Na piškot položíme suchou utěrku a ihned ho překlopíme na druhý plech.
- Po pěti až deseti minutách odlepíme pečicí papír z upečeného těsta.
- Plát těsta srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout.
- Dále si připravíme do misky 1 kelímek dobře vychlazené 40% smetany ke šlehání. Šleháme nejprve na mírné otáčky. Po mírném zhoustnutí otáčky zvýšíme a šleháme téměř dotuha.
- Plát těsta rozložíme a potřeme šlehačkou. na šlehačku můžeme dát banán nebo naplátkované jahody.
- Plát zamotáme a necháme 1–2 hodiny vychladit v lednici.
Postupem nás provede následující video. Roláda je velmi "jedlá" a rychle bude ubývat, proto můžeme rovnou připravit dvě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 13 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 17 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Jak dlouho vydrží pečicí papír a jaký zvolit, aby se dal na pečení využít opakovaně? Všímat si musíme hlavně gramáže
Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Komentáře