Stékaná poleva na dortu: Máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého bude váš dort vypadat jako z cukrárny
Stékaná poleva na dortu je v dnešní době velkým hitem. Jednoduše tak totiž zamaskujete drobné nedokonalosti a vytvoříte profesionální vzhled dortu. Není třeba žádného cukrářského vybavení a zkušeností, s námi to snadno zvládnete.
Chutný a krásný dort je ozdobou každé oslavy či narozenin. Pokud vyladíme korpus a krém, zbývá poslední třešnička na dortu a to je zdobení a poleva. Čím dál častěji se objevují dorty se stékanou polevou po bocích a my vám poradíme, jak toho jednoduše docílit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit stékanou polevu
- Pokud máme dort naplněný krémem a připravený tak na zdobení, pustíme se do přípravy polevy. Poleva nesmí být příliš hustá, aby bylo možné udělat stékající přesah. Nejvhodnější na polévání dortu je čokoládová ganache. Připravujeme ji z čokolády a smetany ke šlehání v poměru 1:1. Nasekanou čokoládu zalijeme horkou smetanou a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Dort před poléváním musí být dobře vychlazený, aby se poleva pěkně přichytila.
- Stejným způsobem můžeme připravit i bílou polevu, a to tak, že použijeme bílou čokoládu a smetanu ke šlehání, opět v poměru 1:1.
Jak polevu nanášet na dort
Stékané polevy docílíme dvěma způsoby, buď lžičkou, nebo cukrářským sáčkem. Obě varianty vytvoří stékající efekt, takže záleží jen na nás, s čím se nám bude lépe pracovat.
- Cukrářským sáčkem: Polevu naplníme do cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou. Začneme ji nanášet na vychlazený dort a to tak, že na hraně dortu lehce zmáčkneme sáček a necháme stékat polevu. Pokračujeme takto podél celé hrany, někdy zmáčkneme více, někdy méně, ať docílíme efektu různých stékajících pramenů.
- Stejný postup zvládneme i lžičkou, případně lžící, kterou namočíme do polevy a od hrany necháme stékat.
- Jakmile máme hotovo, můžeme polevu nechat ztuhnout v chladu, případně ještě horní plochu dortu natřeme polevou a ozdobíme ovocem.
Skladování dortu a zrcadlová poleva
Hotový dort skladujeme v lednici, kde vydrží i několik dní. Dáváme pozor při přenášení, abychom ještě neztuhlé zdobení neponičili. Jako bonus navíc pro vás máme videonávod na zrcadlovou polevu, kterou můžete nechat stékat a zároveň na povrchu dortu vytvořit lesklý zrcadlový efekt.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 1 hodinou
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 2 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 12 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře