Jak na svítek do polévky? Příprava téměř zapomenuté alternativy nudlí je snadná
Máte rádi vývary? Pak jistě čas od času vyměníte klasické nudle za svítek. A pokud ne, je nejvyšší čas si zkusit jeho přípravu. Proti přípravě domácích nudlí je příprava svítku mnohem jednodušší a především rychlejší.
Svítek byl našimi babičkami často připravován nejen do polévek. V dnešní době je jeho použití na ústupu. Nenechme ale odejít skvělé chutě z našich kuchyní. Připravte si svítek s námi a pochutnejte si na domácím vývaru se skvělou obměnou nudlí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat svítek do polévky
Název svítek je odvozen od jeho stáčení do ruliček, které se pak krájí na centimetrové proužky. Na svítku si nejvíce pochutnáte, pokud zvolíte opravdu kvalitní suroviny.
- Předem si připravte potřebné ingredience, aby všechny měly pokojovou teplotu – 3 vejce, 60 g hladké mouky, 60 g másla a dvě špetky soli.
- Máslo se solí utřete do alespoň trošku nadýchané pěny, do které postupně přidávejte žloutky a každý zvlášť řádně zapracujte.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh, který po lžících střídavě s moukou přidávejte do směsi. Po každé vmíchané lžíci mouky vmíchejte lžíci sněhu.
- Nakonec přidejte zbytek sněhu z bílků a smíchejte v jednolité těsto. Nemíchejte ho příliš dlouho, jen do spojení všech ingrediencí (aby zůstalo nadýchané).
- Vzniklé těsto vlijte do předem vymazaného a vysypaného plechu do výše asi 1 cm a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C lehce dozlatova, tedy přibližně 12–15 minut.
- Během pečení těsto hlídejte, abyste ho nepekli příliš dlouho. Upečený svítek po chvilce vyjměte na prkénko, zatočte do ruličky (jako palačinku) a nakrájejte. Naporcovat ho můžete také krájením na trojúhelníčky, pásky nebo jiné tvary.
- Svítek vložte do talíře před zalitím polévkou a pak už si jen užívejte skvělé chuti. Zbytek svítku servírujte v misce zvlášť, aby si každý mohl libovolně přidat.
Do těsta na svítek můžete přidat 1,5 lžíce nasekaných bylinek, najemno strouhaného sýru nebo čerstvé zeleniny (hrášek, nastrouhanou mrkev). Další možností pak je také přidání nadrobno nakrájeného pečeného masa, což se hodí především do poctivých zeleninových vývarů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 13 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Svítek se dával do polévky, do koprovky a pekl se i nasladko
Magická svatojánská noc: Upečte si slaný svítek s bylinkami podle starodávného receptu
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony
Komentáře