Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Bešamel je základní bílá omáčka. Slouží k zapékání pokrmů (suflé, lasagne, zapékaná zelenina apod.), přidáváme ji k zvláčnění hmoty na krokety nebo ji využijeme jako základ k bílým speciálním omáčkám (např. sýrová, Mornay, hořčičná atd.).
Co na bešamel připravit
Na ½ l omáčky potřebujete:
60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl, mletý bílý pepř, malou špetku strouhaného muškátového oříšku.
Jak bešamel uvařit
Na másle zpěníte drobounce pokrájenou cibuli, přidáte mouku a umícháte světlou jíšku. Za stálého míchání přilijete studené mléko, dobře rozmícháte, osolíte, okořeníte a provaříte asi 20 minut.
Vychytávky a rady
Omáčka by měla být poměrně hustá a dokonale hladká. V opačném případě ji můžete přecedit nebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Hned použijte, aby se na ní neutvořil škraloup. Pokud bešamel nebudete hned potřebovat, pokapejte povrch rozpuštěným máslem, které ho ochrání před osycháním. Také zakrytí nádoby s bešamelem potravinářskou fresh fólií zabrání vytvoření škraloupu.
Teď už jistě zvládnete domácí lasagne a jiné pokrmy jako profíci. Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 10 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Komentáře