Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny srpna sklízet plody různých tvarových i barevných kultivarů. Kořeninová paprika je ještě o něco náročnější na teplo.
Z čerstvých paprik a s paprikami jsou proslavená hlavně jídla z balkánské a středomořské kuchyně, můžeme je plnit a zapékat, papriky můžeme i nakládat a sterilovat.
Papriky neskladujeme dlouho
Papriky neskladujeme dlouho, zmrazujeme je rozpůlené nebo rovnou nakrájené
Význam papriky pro tělo
Papriky obsahují velké množství vitaminu C, podle zabarvení má také mimořádně mnoho karotenu, rutinu, vitaminu B1 a B2. Specifickou vůni dodávají paprice silice, ostrost způsobuje kapsaicin, kterého je více v kořenitých odrůdách. Důležitý je i obsah minerálních látek, hlavně vápníku, fosforu a železa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
MasterChef Česko: Jak na nejlepšího králíka na paprice? Omáčce prospěje jeden fígl navíc!
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Komentáře