Jaký je rozdíl mezi vdolky a koblihami: Stejné těsto, různé plnění a zdobení
Vdolky i koblihy se připravují nejen z kynutého a nekynutého těsta, ale také ze šlehačkového, tvarohového nebo majonézového těsta. Klasické vdolky bývají většinou kynuté a od koblih se liší tvarem a způsobem plnění.
Klasické koblihy a vdolky mají jedno společné - stejné kynuté těsto. Smažené tvary mají i stejný bílý kroužek kolem obvodu a stejně chutnají - rozlišuje je jen náplň a zdobení. Poradíme vám, jaký je mezi nimi podstatný rozdíl.
Jaký je rozdíl mezi vdolky a koblihami
Připravíme si kynuté těsto a kulaté vykrajovátko:
- Plněné koblihy mají kulovitý tvar. Po vyválení plátu těsta a vykrojení tvarů se plní marmeládou nebo Nutellou a balí jako buchty - nebo se plní až po osmažení marmeládou ze sáčku s koblihovou špičkou. Obalujeme je v cukru.
- Vdolky s povidly se vykrajují z tenčího plátu těsta a tvořítkem nebo palcem se do nich vytlačí důlek. Po dokynutí a osmažení je na povrchu potíráme povidly nebo marmeládou, zdobíme kopečkem tvarohu a sypeme cukrem.
V našem videu se můžete podívat, jak se smažené vdolky připravují - ale můžete je také naplnit marmeládou a budete mít moučníky hned dva:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 8 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký krém k jakému cukroví? Poradíme, jaké jsou nejlepší chuťové kombinace
Jednoduché nekynuté podmáslové vdolky: Jsou neuvěřitelně vláčné, nadýchané jako peříčko a chutnají naprosto božsky
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Komentáře