Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Znáte kombuchu? Je považována za zázračnou houbu s pozitivními účinky na celý organismus. V následujícím článku se dozvíte více o této houbě. Poradíme, jak ji získat, jak ji doma pěstovat, jak se o ni starat a jak ji správně pít.
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, proto nápoj obsahuje množství zdraví prospěšných látek a vitamínů. Pití kombuchy zlepšuje trávení podobně jako kysané zelí nebo jogurt. Jako bonus můžete kombuchu nechat sekundárně kvasit, za přidání libovolného ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Každý den skleničku nalačno
Pěstování kombuchy je velmi snadné. Stačí nám samotná houba, čaj a cukr.
- Násadu kombuchy můžete koupit ve zdravé výživě nebo získat darem.
- Uvařte si černý nebo zelený čaj, na 3 litry vody dejte 4 sáčky čaje.
- Oslaďte 250–270 g cukru a nechte zchladnout.
- Vložte kombuchu i s nálevem, ve kterém jste ji získali.
- Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou a okolo hrdla lahve dejte gumičku. Kombucha potřebuje dýchat.
- Necháme při pokojové teplotě v temnu pracovat a za 5–10 dní máme nápoj hotový.
- Doba kvašení je pouze orientační, závisí na velikosti kombuchy, na teplotě, na množství cukru v čaji, proto je potřeba průběžně ochutnávat brčkem.
- Správný nápoj je jemně perlivý a sladkokyselý.
Nejdůležitější je pravidelnost, jedna sklenička vás nespasí, ale jedna sklenička každý den přináší pozitivní výsledky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře