Koprová omáčka z cukety: Vyzkoušejte přípravu klasické omáčky tentokrát trochu jinak
Koprová omáčka patří mezi klasiky české gastronomie. V jedné rodině se připravuje s hovězím masem, jiní si ji zase nedovedou představit bez vařeného vejce. Jak si ale připravit tuto omáčku zdravěji a využít přitom i velké množství cuket, které se urodily na zahradě? Vyzkoušejte námi ověřený recept.
Cuketa i kopr jsou typické letní produkty, které si mnozí pěstují sami na zahrádkách. Cuketa je velmi oblíbená pro svou jemnou až nevýraznou chuť. Díky tomu ji lze využít v kuchyni různými způsoby. Naopak kopr je zase typický svou aromatickou a výraznou vůní, která je v pokrmech nezaměnitelná. Kombinace těchto dvou surovin tak vykouzlí jídlo, na které jen tak nezapomenete.
Koprová omáčka připravená zdravěji
Koprová omáčka patří mezi typické české omáčky, které se v původním receptu zahušťují moukou. Lze ji připravit s hovězím masem a knedlíkem nebo pouze s vařeným vajíčkem a bramborem. Kombinace přílohy, masa či vajíčka si každý zvolí podle své chuti. Co rodina, to jiný zvyk. Vyzkoušejte tentokrát koprovou omáčku připravit zdravěji. Použitím cukety nahradíte velké množství mouky z původního receptu a připravíte si tak zdravější verzi, kterou se nebudete bát naservírovat i těm nejmenším.
- Na základní dávku omáčky budete potřebovat: 500 g očištěné a nastrouhané cukety, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, cca 2 hrnky vývaru, 100 ml smetany 31%, 100 g zakysané smetany, 1/2 lžičky octu (podle chuti), lžičku cukru (podle chuti), 3 kuličky nového koření, svazek kopru, sůl a bílý pepř.
- Máslo rozpustíme a necháme na něm zpěnit drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme cuketu, lžičku cukru, zakápneme octem a restujeme 3–4 minuty.
- Odstřihneme pár hrubých stonků z kopru, svážeme nití a přidáme je k cuketě.
- Po orestování cuketu zaprášíme moukou a zalijeme větší částí vývaru. Přidáme sůl, koření a vaříme do změknutí.
- Z uvařené cukety vyjmeme stonky kopru a nové koření, poté omáčku rozmixujeme dohladka.
- Přidáme obě smetany, podle chuti pepř, cukr nebo ocet a drobně nakrájený kopr.
- Nyní už jen krátce povaříme. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, zřeďte ji zbylým vývarem.
- Tip: Koprová omáčka z cukety se většinou podává s vařenými vejci a bramborami.
Pokud vás příprava koprové omáčky z cukety (trochu jinak a zdravěji) nadchne, vyzkoušejte i velmi podobný recept na kulajdu z cukety. Jedná se o obdobnou kombinaci chutí cukety a kopru.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
6. 9. 2023 12:31
21. 7. 2023 14:39