Křepelky v naší kuchyni: Mají stejné využití jako kuřata, ale ještě něco navíc
Křepelky patří mezi nejmenší drůbež na světě. Jde o hrabavé ptáky, kteří se chovají v domácích chovech nejen pro maso, ale hlavně pro svá maličká vajíčka. Na jedno slepičí vejce připadá 4–5 vajec křepelčích.
Chov křepelek se v poslední době velice rozšířil. Důvodem jsou nejen ceny vajec, ale i kvalitní maso, které můžeme ovlivnit vyváženým krmením. Jelikož jde o malé ptáčky, musíme jich pro kuchyňskou úpravu použít více.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit křepelčí maso
Křepelky musíme usmrtit a oškubat stejně jako slepice. Starší ptáky neškubeme, ale stáhneme jim kůži i s peřím:
- Jemné maso použijeme na polévku stejně jako kuře nebo slepici. Polévka je rychle uvařená a mohou ji jíst i malé děti. Ostré kosti se ale nehodí pro domácí zvířata.
- Křepelky, pečené v troubě po dobu 30–40 minut, jsou stejně chutné jako pečená kuřátka. Na 1 porci počítáme 1 křepelku, pro velké jedlíky i 2 kusy.
- Dušené křepelky mají jemnou a delikátní šťávu - připravujeme je zadělávané, na smetaně, na paprice nebo na zelenině.
- Nejčastěji se křepelky nadívají nádivkou, která nejen zvětší porci, ale zároveň maso ochutí a zabrání vysušení. Jedna křepelka zasytí jednoho člověka.
- Uzené křepelky jsou pro svůj malý obsah masa suché, ale takto konzervované vydrží pár dní, než je použijeme například do uzeného vývaru.
Jak zpracovat křepelčí vajíčka
Pracujeme s nimi stejně jako se slepičími vejci, ale použijeme jich 4x tolik:
- Křepelčí vejce připravujeme naměkko i natvrdo, smažená a ztracená, jako volská očička nebo zapečená.
- Nakládaná vejce v kyselém nálevu jsou jemná a přitom pikantní. Použijeme je stejně jako například utopence na obložené talíře.
- Vařená vajíčka přidáváme do salátů a pomazánek, do smetanových polévek a omáček, plníme jimi mleté maso.
- Z křepelčích vajec (skořápku musíme rozseknout nožem) připravíme nejen majonézu, ale také žloutkové krémy a bílkové pusinky.
- Moučníky a dezerty s křepelčími vejci se připravují stejně jako s vejci slepičími - ale vynásobíme jejich počet 4x.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Komentáře