Lichořeřišnice má krásné jedlé květy, pěstujeme ji na okrasu i jako surovinu do kuchyně. Ceněná je pro své antibiotické účinky
Lichořeřišnice je známá a rozšířená okrasná květina na záhony a do truhlíků, zároveň je však cennou rostlinou do kuchyně, která má výrazné léčivé účinky. Pěstování je snadné a použití jednoduché. Uplatní se v teplé i studené kuchyni.
Lichořeřišnice je nízká plazivá jednoletka, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči - když semínka na jaře vysejeme, přes celé léto až do začátku podzimu nás budou těšit květy různých odstínů oranžové barvy. Pokud rostlinu necháme na stanovišti vysemenit, další rok v okolí vyrostou další mladé rostliny. Lichořeřišnici můžeme pěstovat i v květináči nebo truhlíku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jedlé květy, listy i semena
Má-li lichořeřišnice dostatek vláhy, rychle roste a nasazuje stále nové květy. Trháme mladé svěží listy, květy i nezralá semena. Listy lze používat čerstvé do salátů a pomazánek - jednoduše je nakrájíme nadrobno, můžeme jimi také posypat namazaný chléb. Jsou vhodné i do vařených jídel. Chuť listů (i celé rostliny) je mírně štiplavá, pikantní, připomíná ředkvičky, křen nebo řeřichu.
Nejoblíbenější jsou květy
Nejoblíbenější a hlavně nejefektnější částí lichořeřišnice jsou květy. Můžeme je ochutnat hned po utržení ze záhonu, ale nejprve zkontrolujeme, jestli v nich není drobný hmyz. Květy se uplatní především ve studené kuchyni, zdobíme jimi chlebíčky s pomazánkou a obložené mísy. Jsou vhodné také ke zdobení vařených pokrmů, květy přidáváme až těsně před podáváním.
Lichořeřišnice - přírodní antibiotikum
Rostlina má výrazné antibiotické účinky, ničí bakterie a viry, uplatní se mimo jiné při zánětlivých onemocněních močových cest. V lékárně se dají koupit léčivé přípravky z lichořeřišnice, ale i v domácích podmínkách si snadno připravíme tinkturu, na kterou budeme potřebovat alkohol (např. slivovice, vodka) a čerstvé květy.
Lichořeřišnice je vhodná a užitečná do našich zahrádek - oceníme nejen její atraktivní vzhled, ale i důležité léčivé vlastnosti. Když jí dopřejeme dostatek vláhy a budeme průběžně trhat nové květy, bude nás rostlina těšit až do začátku podzimu.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 23 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Komentáře