Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce dostaly do nápoje? Poradíme, jak dát rychlovarnou konvici do pořádku s minimálními nároky na peněženku i váš čas.
K čištění jsou vhodné přírodní prostředky
Rychlovarnou konvici je potřeba pravidelně udržovat a čím máte tvrdší vodu, tím častěji. V neudržované konvici se tvoří vodní kámen a do vody se mohou vyplavovat zdraví škodlivé sloučeniny, navíc konvice přestává správně fungovat. Aby se její funkce obnovila a nemuseli jste honem koupit novou, stačí několik maličkostí. Můžete samozřejmě použít kupované chemické prostředky na zlikvidování usazenin jako jsou odvápňovače a čističe, ale jde to i s minimálními náklady za použití přírodních prostředků, které patří v domácnosti k univerzálním pomocníkům při úklidu a údržbě.
Postup při čištění rychlovarné konvice
- Použijeme ocet a vodu v poměru 1:1. nalijeme do konvice, necháme svařit a vychladnout, pak vylijeme, vypláchneme, naplníme konvici čistou vodou, opět necháme převařit a nakonec opět vypláchneme čistou studenou vodou.
- Použijeme na plátky nakrájený citron, vložíme do konvice, doplníme vodou a svaříme. Pak necháme 1 hodinu odstát, vylijeme, vypláchneme a opět svaříme už čistou vodu.
- Použijeme kyselinu citronovou: lžíci kyseliny doplníme vodou a svaříme. Pak vylijeme, vypláchneme a svaříme celou konvici čisté vody a vylijeme. Nakonec opět vypláchneme. Kyselina citronová nezapáchá, což je její velká výhoda.
- Pomůže nám i obyčejná jedlá soda. Smícháme lžičku sody s trochou vody a necháme působit přes noc. Po vyčištění vyvaříme a vypláchneme.
Tyto přírodní metody můžeme bez obav opakovat, dokud nejsme s výsledkem spokojeni.
Na vnější povrch by měl stačit jar nebo ocet, na nerezovou konvici můžete vyzkoušet speciální čistič na nerez.
Na opravdu velké usazeniny budete muset použít odvápňovač, ale nejlepší je prevence. Konvici kontrolujte a zasáhněte včas.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 20 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 22 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Nejlepší luštěninové polévky: Všechny jsou vydatné, příjemně nás zahřejí a rozhodně nezatíží naši peněženku
Komentáře
10. 8. 2023 08:44
11. 4. 2023 15:27
Děkuji. konselova@atlas.cz