Plíčky na smetaně, pajšl, jsou tradičním jídlem, milovaným i nenáviděným
Plíce na smetaně (pajšl) jsou pokrmem, který drtivá většina lidí nevyhledává. Je to škoda, protože jde o chutné jídlo, které vařily naše babičky a uměly to výborně. Jsou lidé, kteří plíčky milují a často je připravují.
Vepřové nebo telecí plíce seženeme v masně, kde si je můžeme předem objednat. Pokud máme prasátko, je to jednodušší. Přikoupíme kousek vepřového masa nebo jazyk, to pak připravíme spolu s plícemi jako základ omáčky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit plíčky na smetaně
Maso musíme předem očistit, omýt a osušit.
- Z očištěných plic odstraníme všechny průdušnice a kousky sražené krve. Laloky hustě propícháme nožem, aby unikl vzduch a mohla se do nich dostat při vaření voda.
- Plíce vložíme do studené vody spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem, můžeme přidat mrkev a celer, osolíme. Maso musíme zatížit při vaření pokličkou, protože má tendenci neustále stoupat nad hladinu. Vaříme asi 1 hodinu, potom vytáhneme a necháme vychladnout.
- Na tuku zpěníme kostičky cibulky a na ni vložíme na kousky pokrájené maso - odřezky vepřového, vnitřnosti nebo očištěný vepřový jazyk. Opečeme a zalijeme vývarem z plic. Téměř ponořené maso dusíme doměkka.
- Vychladlé plíce i zeleninu pomeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v sekáčku nadrobno. Přidáme k povařenému základu a dochutíme solí, bujónem, muškátovým oříškem.
- Hladkou mouku rozmícháme ve vodě nebo v mléce a nalijeme do omáčky s masem - když začne houstnout, přidáme rychle smetanu a 10 minut provaříme na mírném ohni. Po odstavení z plotny dochutíme octem a už nevaříme, smetana by se mohla srazit.
- Plíčky podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Zahušťujete pomocí záklechtky? Poradíme vám její snadné rozmíchání pro dokonale hladký výsledek
Komentáře