Jak připravit a upéct prejt v několika krocích. Jde to i bez zabíjačky
Prejt je zabíjačkovou pochoutkou, která je v kombinaci s bramborami a kysaným zelím chutným obědem. Prejt si ale můžeme připravit i doma, bez zabíjačky. V tomto článku se dozvíte, jak postupovat při jeho výrobě a jak ho následně upéct.
Syrový prejt je směs, kterou se plní jitrnice. Co se nevejde do střívek, to můžeme upéct právě jako prejt. Do směsi patří uvařené maso z hlavy a laloku, koleno nebo plece, vařené plíce, syrová játra, houska namočená ve vývaru, koření a uvařené kůže.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si připravit a upéct prejt
Výroba směsi je stejná jako při výrobě jitrniček. A pokud vývar nahradíme krví, připravíme tak červený prejt, který má trochu jinou chuť.
- Uvařené maso umeleme na mlýnku, osolíme a okořeníme pepřem, majoránkou a česnekem.
- Přidáme pomleté kůže, mleté vařené plíce, mletá syrová játra a housku namočenou ve vývaru.
- Směs pořádně zamícháme a podle potřeby dochutíme. Nemusíme se bát výraznější chuti, ve výsledku to bude ku prospěchu věci.
- Směs dáme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme pomalu, maximálně na 200 °C, dokud se nám neutvoří křupavá kůrčička. Občas promícháme.
Bezmasou alternativou může být brokolicový, cuketový nebo čočkový prejt, který se pro svou lehčí verzi těší velké oblibě. My ale nabídneme inspiraci v podobě videoreceptu, kde si můžete prohlédnout, jak se dělá další zabíjačková specialita, kterou je tlačenka.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 15 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře