Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarok je jeden z typických pokrmů slovenské kuchyně. Název nelze přeložit do češtiny a sám pokrm nejde zcela přirovnat k žádnému známému jídlu. Je to něco mezi hustou polévkou, teplou přílohou a omáčkou. Jde o syté, výživné a poměrně levné jídlo.
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový), bramborové a další. Názvy mají vždy podle hlavní suroviny. Některé tyto pokrmy u nás známe také pod názvem „na kyselo“ (např. čočka, fazolky, brambory na kyselo) nebo „zadělávané“ (hrášek, kapusta, fazolky).
Jak prívarky připravujeme
Podušenou nebo vařenou surovinu zahustíme jíškou nebo cibulovou jíškou, ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem nebo bylinkami. Mnohé prívarky jsou lehce nakyslé chuti. Kyselíme je octem nebo citronovou šťávou a zjemňujeme mlékem, smetanou i kysanou smetanou podle chuti.
K čemu jíst prívarky
Podáváme je k pečenému nebo dušenému masu, sekané, uzeninám i vejcím - buď vařeným nebo připraveným jako volské oko. Mohou se jíst také jako hlavní chod, podávané jednoduše s chlebem.
Prívarky bychom neměli opomíjet, chutně si jimi zpestříme jídelníček a navíc je to hodnotné výživné jídlo, kterým nasytíme rodinu doslova za pár korun. Více o slovenské kuchyni se dočtete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Komentáře