Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarok je jeden z typických pokrmů slovenské kuchyně. Název nelze přeložit do češtiny a sám pokrm nejde zcela přirovnat k žádnému známému jídlu. Je to něco mezi hustou polévkou, teplou přílohou a omáčkou. Jde o syté, výživné a poměrně levné jídlo.
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový), bramborové a další. Názvy mají vždy podle hlavní suroviny. Některé tyto pokrmy u nás známe také pod názvem „na kyselo“ (např. čočka, fazolky, brambory na kyselo) nebo „zadělávané“ (hrášek, kapusta, fazolky).
Jak prívarky připravujeme
Podušenou nebo vařenou surovinu zahustíme jíškou nebo cibulovou jíškou, ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem nebo bylinkami. Mnohé prívarky jsou lehce nakyslé chuti. Kyselíme je octem nebo citronovou šťávou a zjemňujeme mlékem, smetanou i kysanou smetanou podle chuti.
K čemu jíst prívarky
Podáváme je k pečenému nebo dušenému masu, sekané, uzeninám i vejcím - buď vařeným nebo připraveným jako volské oko. Mohou se jíst také jako hlavní chod, podávané jednoduše s chlebem.
Prívarky bychom neměli opomíjet, chutně si jimi zpestříme jídelníček a navíc je to hodnotné výživné jídlo, kterým nasytíme rodinu doslova za pár korun. Více o slovenské kuchyni se dočtete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 10 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 13 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Luxusní banánovou buchtu s kakaem vykouzlíte za pár minut: Stačí několik ingrediencí a mikrovlnná trouba
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Komentáře