Štafetky jsou vynikající retro zákusky. Voní oříšky, kávou a čokoládou
Štafetky jsou vrstvené zákusky ze sněhového bezé těsta s ořechy, plněné světlým kávovým krémem. Nedílnou součástí zákusku je mléčná čokoláda, do které se část štafetek máčí.
Pamětníci retro zákusků mají štafetky na seznamu těch nejoblíbenějších dezertů. Některé cukrárny tyto výborné zákusky stále nabízí, ale šikovná hospodyňka je s naší pomocí zvládne připravit sama. Poradíme vám, jak vytvořit ty nejlepší štafetky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu štafetek
Vybrali jsme pro vás tradiční recept:
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem, který ještě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, aby se od něj těsto snadněji odlepilo.
- Připravíme si kávovou směs, kterou budeme zašlehávat do krému - 250 ml mléka svaříme s 50 g másla a 50 g hladké mouky. Přidáme 1 lžíci instantní kávy a za stálého míchání uvaříme hustou kávovou kaši.
- Kaši v kastrůlku zakryjeme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup - ten by způsobil v krému nepěkné hrudky.
Připravíme si bezé těsto
Bílkový sníh nemusíme šlehat nad parou:
- 9 bílků ušleháme do pěny.
- Postupně zašleháme 200 g cukru krupice.
- Jemně vmícháme 100 g hladké mouky.
- Nakonec přimícháme 120 g jemně mletých vlašských ořechů.
Hotové těsto natřeme na oba plechy a dáme péct na 180 °C po dobu 10–12 minut. Po upečení pláty překlopíme na čistou utěrku a stáhneme papír. Necháme vychladnout.
Jak dokončit štafetky
Než pláty vychladnou, připravíme si krém:
- 150 gramů moučkového cukru
- 250 gramů másla
- 1 lžíci rumu
V míse ušleháme máslo s cukrem do jemného krému. Postupně zašleháme vychladlou kávovou kaši a lžíci rumu. Krémem potřeme oba pláty a nyní máme 2 možnosti, jak vytvoříme štafetky:
- Plát začneme smotávat od širší strany jako roládu - když dosáhneme potřebné síly válečku, těsto odřízneme a pokračujeme s další roládkou. Válečky pak nakrájíme na stejné kusy a dáme do lednice vychladnout.
- Natřené pláty položíme na sebe. Po celé délce je rozřízneme a vzniklé poloviny také položíme na sebe. Odkrojíme kraje a řezy nakrájíme na stejně velké kostky nebo obdélníky, které dáme ztuhnout do ledničky.
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a každý kousek štafetky do ní částečně namočíme. Klademe na mřížku nebo na pečicí papír a necháme zatuhnout.
Pokud jste dostali na retro štafetky chuť, možná vám s jejich přípravou poradí i náš videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Komentáře