Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Čokoláda dovede vylepšit lecjaký zákusek, moučník a cukrovinku. Rozpouštění čokolády je snadnou záležitostí, pokud víme, jak na to. Rozpouštění ve vodní lázni je osvědčený způsob, který rády používaly i naše babičky.
K rozpouštění použijeme obvykle čokoládu na vaření nebo čokoládové pecky. Ty koupíme ve specializovaných obchodech nebo přes e-shopy s cukrářským zbožím. Prodávají se v různých velikostech balení, snadno se rozpouští a dobře se s nimi pracuje. Můžeme si vybrat z různých druhů čokolády - hořkou, mléčnou, bílou nebo různými způsoby zajímavě dochucenou čokoládu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni
Jedná se o nejoblíbenější způsob rozpouštění čokolády v domácích podmínkách.
- Na plotýnku dáme ohřívat hrnec s vodou.
- Nad hrnec s horkou vodou položíme misku (nerez nebo skleněnou) a do ní vložíme nalámanou čokoládu.
- Během pozvolného rozpouštění čokoládu mícháme, aby se rozehřála rovnoměrně.
- Voda ve spodním hrnci nesmí být příliš horká, aby se nám čokoláda nezačala odspodu připalovat. Mléčná čokoláda je k připalování náchylnější.
- Do rozpouštějící čokolády se nesmí dostat ani kapka vody, protože by čokoládu znehodnotila.
- Při rozehřívání jsme opatrní, abychom se nespálili. Používáme chňapky na ruce.
- Nádobu s rozehřátou čokoládou opatrně přemístíme na připravenou utěrku a dále postupujeme podle plánu.
Krémy, polevy, náplně
Dorty, zákusky, ani leckteré vánoční cukroví by se neobešly bez lahodného krém, polevy či náplně. Nejhojněji používané jsou tvarohové krémy, máslové, pudingové, čokoládové, karamelové nebo smetanové.… Podívejte se na všechny krémy, polevy, náplně.
Podle našeho receptáře lze připravit výborné čokoládové polevy. Na "Čokoládovou polevu od cukrářky" potřebujeme kromě čokolády na vaření ještě ztužený tuk a kakao, s postupem poradí názorné video:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Retro okénko: Mražený dezert Vienetta býval sladkou tečkou rodinných oslav. Připravíme jej ale i doma, a to celkem snadno
Komentáře