Tymián využijeme v kuchyni hlavně do marinád a k ochucení masa. Jeho léčivé účinky nám pomohou v domácí lékárně
Tymián, blízký příbuzný mateřídoušky, by neměl chybět v žádné zahrádce nebo truhlíku. Nejlépe se mu daří na plném výsluní v propustné a lehce alkalické půdě.
Tymián vyséváme na jaře, ale můžeme jej množit i dělením trsů nebo stonkovými řízky. V chladných oblastech by se měl na zimu zakrýt, aby nevymrzl. Na trhu je několik barevných i chuťových kultivarů (např. citronový).
Jak tymián sbíráme a konzervujeme
Tymián sbíráme v období květu (červen a červenec), seřezáváme jej pravidelně několikrát za léto. Sušíme ve stínu v nízké vrstvě nebo zavěšený ve svazečcích. Po usušení odrhneme. Z tymiánu lze také připravit olej nebo ocet.
Využití v kuchyni
Ve Francii se používá opravdu často, je spolu s rozmarýnem, bazalkou a oreganem nezbytnou součástí provensálského koření. Je hodně výrazný, proto jej používáme po špetkách nebo 3–4 čerstvých větvičkách. Hodí se zejména k luštěninám, rajčatům, masu hovězímu, jehněčímu, králičímu, rybám i do smetanových omáček ke zvěřině. Bývá součástí marinád ke grilování.
Léčebné účinky tymiánu
Tymián je jednou ze složek známých benediktinských kapek, ústních vod a některých léků na kašel. Má svíravé a dezinfekční účinky, působí mírně proti bolestem. V domácí kosmetice nálev použijeme k oplachování vlasů proti lupům a do koupelí. Můžeme z něj doma vyrobit účinný sirup proti kašli.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Zelňačku podle Péti z MasterChefa pochválil i Jan Punčochář: Je od mojí prababičky, svěřil se soutěžící
Králík nadivoko se smetanovou omáčkou: Divoké koření mu dodá šmrnc, hotový je do hodiny a příprava je neuvěřitelně snadná
Dokonalá játra na cibulce do 30 minut: Trocha špeku a vývar udělají v omáčce zázraky
Komentáře