Jak pěstovat celer. Vyséváme ho velmi brzy, protože má dlouhou vegetační dobu
Bulvový celer se pěstuje kvůli chutným bulvám, ale oceníme i aromatickou zelenou nať. Rostliny jsou náročné na teplotu, vláhu, živiny i prostor. Pokud si chceme sami vypěstovat sazeničky, musíme s výsevem začít velmi brzy.
Bulvový celer patří v kuchyni k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Je skvělý do pomazánek (zasyrova i po tepelné úpravě), hodí se do různých salátů, přidáváme ho do karbanátků, je výtečný do polévek, omáček i k masu. Můžeme ho vařit, smažit i zapékat. V galerii fotografií je ukázka oblíbených pokrmů z celeru.
Jak pěstovat celer
Celer řadíme k náročným rostlinám - k růstu potřebuje dobré podmínky, jinak se mu příliš nedaří. Pro mnoho pěstitelů je výhodnější sazeničky celeru koupit, než se je snažit vypěstovat.
- Celer má rád teplo a naopak nesnáší mrazivé počasí. Zároveň má velmi dlouhou vegetační dobu, potřebuje k růstu 6–8 měsíců. To však úplně nejde dohromady, proto je nutné sazenice předpěstovat v teplém prostředí. Výsev přímo do volné půdy je nevhodný.
- Semínka vyséváme velmi brzy a umístíme je buď do teplého skleníku nebo domů na teplé místo. I samotné klíčení je velmi zdlouhavé.
- Výsev provádíme od ledna do února do výsevních misek. Po vzejití rostlinky přepichujeme na vzdálenost asi 3 cm od sebe. Později ještě jednou znovu přesazujeme. Při přesazování mírně zkracujeme kořínky.
- Do volné půdy celer vysazujeme teprve když pomine nebezpečí jarních mrazíků, tj. v druhé polovině května. Pokud celer vysadíme příliš brzy, sice obvykle vydrží, ale rostliny jsou náchylné k vybíhání do květu.
- Celer je náročný na vláhu a výživnou půdu. Na chudé půdě se mu nedaří. Mezi rostlinami necháváme větší rozestupy, spon by měl být alespoň 30 cm. Okolí rostlin kypříme a přihnojujeme.
- Na podzim je nutné celer sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Sklizený celer uložíme do mrazničky nebo skladujeme v chladnu, ve vlhkém písku.
- Tip: Když odříznuté vršky celeru položíme na talíř s trochou vody, brzy vyroste svěží zelená nať, kterou během chladného období roku využijeme na zdobení jídel. Vodu je nutné pravidelně měnit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře