Balkánská kuchyně to je grilování, maso v kotlíku a rakije – nejlepší recepty
Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé oblasti výrazně liší, několik společných prvků by se našlo. Celý Balkán si libuje v grilování a každý má rád grilované ražniči na špejli nebo grilované mleté maso v podobě čevapčiči.
Typické je i hojné používání tuků, na jihu především olivového oleje, v rolnických oblastech třeba sádla z husy. Aby toho masa nebylo moc, často přichází ke slovu salát, v Bulharsku třeba šopský. A když Balkánci něco slaví, často připravují jídlo v kotlíku. V něm se dobře vaří rybí paprikáš, fazolová polévka nebo čobanec, což je variace na guláš připravovaný ze zvěřiny a vepřového masa.
To všechno je možné zapít kajmakem ze sražené smetany. A pokud by vás třeba přepadla chuť na něco ostřejšího, není typičtějšího balkánského nápoje, než je rakije - jedná se o ovocný destilát, který připomíná moravskou slivovici.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 3 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Portugalská treska Bacalhau: Ryba, kterou touží na cestách ochutnat téměř každý. Takhle snadno si ji připravíte i doma
Zlatá labuť u sporáku: Palačinky se slaninou a špenátem byly oblíbeným jídlem Karla Čapka, ten měl rád i koprovku a nebránil se slivovici
Dejte si vejce a hoďte se do klidu! 5 potravin, které spolehlivě zaženou stres