Nejlepší recepty z remosky
Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na principu víka se zabudovaným topným drátem. Ten vydává teplo, které je při vaření nebo pečení rozváděno po stěnách přidaného hrnce, jež se dodává v různých velikostech, respektive objemech. V Remosce totiž můžete upéct kuře, ale také bublaninu, nádivku nebo domácí chleba. Popularita tohoto nástroje byla obrovská zejména za minulého režimu. Vaření i pečení v Remosce je totiž jednoduché a jídla v ní připravená neztrácejí vodu a šťavnatost.
Původ Remosky lze vystopovat až do začátku 50. let. Tehdy se jistý Oldřich Homuta nechal inspirovat elektrickým hrncem a vytvořil první prototyp přenosné elektrické trouby. Tehdy se vynálezu říkalo HUT - název Remoska se vžil až poté, co Homutův produkt začala vyrábět společnost REMOS. Sériová výroba Remosek se usadila ve Zdicích, pak se přesunula do Ondřejova, následně do závodu v Kostelci nad Černými lesy a nakonec do Českého brodu. Po sametové revoluci ochrannou známku zakoupila dvojice soukromých podnikatelů. Výroba Remosek díky tomu naustala ani v 90. letech a od začátku nového milénia je až 50 % výroby určeno pro export zejména do Velké Británie, kde jsou Remosky velmi populární. Tahle kuchyňská retro legenda tedy najde využití i dnes. Nová Remoska vyjde zhruba na tři tisíce korun, v 60. letech stála podle velikosti mezi 180 a 210 Kčs. Máte ji doma? A používáte ji?
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 6 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 7 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 8 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 18 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Smažák pro vegany i fajnšmekry: Připravuje se snadno z vatovce, neboli pýchavky, a chutná skoro jako sýr!
Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky
Mozarella: Ta pravá hvězda salátu caprese se vyrábí z buvolího mléka. Zkuste ji třeba zapečenou s bramborami