Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Varování před staronovou epidemií: U dětí může vyvolat celoživotní zdravotní problémy!
Zdroj: Kasjan Farbisz, Pixabay.com

V této době bují nejen epidemie virové; dlouhodobým problémem je epidemie obezity. Dle stránek projektu S dětmi proti obezitě trpí nadváhou každé 4. dítě, obezitou každé 7. a tu nejtěžší formu obezity, nazývanou také monstrózní, mají až čtyři ze sta dětí. Taková statistika je alarmující. Ve srovnání se světem se s 24,2 % dětí s nadváhou začíná Česko přibližovat USA, kde podle odhadů nadváhou trpí až 32 % nejmenších. Jak se nadměrné váze u dětí vyvarovat a předejít tak celoživotním zdravotním problémům? Začněte od cukru!

Jak špatný je cukr pro dítě?

Chuť cukrovinek a slazených pokrmů mají rádi snad všichni. Problém je, co se stane po jejich konzumaci. Množství přidaného cukru, které děti trvale konzumují, vede v průběhu času k velkému nárůstu cukru v krvi. Výsledek? Vyšší riziko inzulínové odolnosti, prediabetes a cukrovka druhého typu. Příliš mnoho cukru může také ovlivnit náladu, aktivitu a úroveň hyperaktivity vašeho dítěte. Mějte však na paměti, že ne všechny cukry jsou stejné. Nebojte se ovoce, celozrnných výrobků, fazolí nebo mléčných výrobků, i když obsahují cukr. Jedná se totiž o cukr přírodní, který je nezbytný pro růst a vývoj dítěte. Největším zlem jsou cukry přidané.

Jak snížit příjem cukru v jídelníčku vašich nejmenších?

Cukr se často schovává i v potravinách, které se tváří jako ideální pro děti. Ideální většinou ale zůstávají pouze chutí a po výživové stránce by některé z nich neměl denně konzumovat ani dospělý. Marketéři rádi schovávají slovo cukr za líbivější výrazy, nebo lépe slova, kterým lidé bez přehledu v problematice nerozumí: glukóza, sacharóza, agáve, med – to vše jsou synonyma pro přidaný cukr v různých formách.

1. Ne slazeným nápojům

Vyhýbání se nápojům slazeným cukrem, včetně džusu, má velký vliv. I když 100% ovocný džus nemusí vždy obsahovat přidaný cukr, stále se jedná o obrovské množství cukru koncentrovaného v jednom nápoji. Snažte se také vyhnout limonádám, sodovkám a sportovním nápojům, zejména, když děti vyrůstají, dále sladkým čajům a kávě. Nahraďte sladkou chuť vymačkaným citrónem, nebo 100% džus řeďte vodou.

2. Zajímejte se o etikety

Na etiketách často stojí kouzelná formule "sacharidy, z toho cukry...". Co takový údaj znamená? Obsah sacharidů uvádí obecně všechny sacharidy a signalizuje obsah složitých sacharidů, které jsou zdrojem postupně uvolňované energie. Při běžném režimu jsou tedy nutričně pro děti daleko vhodnější. Obsah cukrů naopak uvádí podíl jednoduchých sacharidů, které jsou dobré pro rychlé doplnění energie. Je však nesmysl tvrdit, že jednu ze skupin tělo nepotřebuje. U dospělého člověka by měly sacharidy tvořit až 60 % přijatých živin, i u dětí je tedy příhodné konzumaci cukru přizpůsobit denním aktivitám.

3. Vybírejte potraviny s méně než 10 gramy cukru a více než 5 gramy vlákniny

Cereálie a cereální tyčinky mohou být cukrovými minovými poli. Ale místo toho, abyste je úplně zakázali a došlo ke křiku a slzám, hledejte produkty obsahující méně než 10 gramů cukru a pokud možno více než 5 gramů vlákniny. Vláknina je prospěšná v mnoha ohledech. Pomáhá zasytit, snižuje hladinu cholesterolu i riziko cukrovky a prediabetes. Mnoho produktů, které obsahují přírodní cukry, jako je ovoce a zelenina, mají rovněž vysoký obsah vlákniny.

4. Připravte vlastní zdravé občerstvení pro děti

Svět polotovarů je rájem pro přidané cukry. Čím více jídla si tedy můžete připravit doma, tím lépe. Má-li dítko chuť na muffiny, raději mu je upečte doma, než abyste je kupovali. I když vaše verze může obsahovat cukr, můžete si vybrat přírodnější typ cukru nebo kontrolovat jeho množství. Ale pozor! Ačkoliv med a javorový sirup jsou často považovány za přírodnější sladidla, stále jsou přidaným cukrem. Jejich výhodou je, že jich obvykle nemusíte používat velké množství, protože jsou sladší než běžný cukr a obsahují i pro tělo přínosné živiny.

5. Trénujte chuťové buňky dítěte

Pokud od začátku neobsahuje jídelníček dítěte přebytečné množství cukru, pak jeho chuťové pohárky po sladké chuti nebudou tak toužit. Pamatujte, že samotné ovoce je v pořádku! Cokoliv s uměle přidaným cukrem musí pryč.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více