Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
20. 1. 2021 Vaření
Vepřo knedlo zelo patří k nejoblíbenějším pokrmům Čechů - dokonce bychom se jej nebáli označit za téměř národní jídlo. Vepřová pečeně, lahodné zelí a nadýchané knedlíky dokážou zpříjemnit den, a to ozbvlášť v případě, že se k nim podává ještě sklenka dobře vychlazeného piva. Jak tento základní recept zvládnout na jedničku?
Vepřo knedlo je základ!
Libová vepřová pečeně, domácí houskový knedlík a k tomu dušené bílé kyselé zelí. Vepřo knedlo zelo je jedním z národních pokrmů Čechů a každý, kdo ho někdy ochutnal, jistě chápe proč. Skvělá kombinace masa, přílohy a zelíčka je totiž naprosto nedostižná, navíc skvěle chutná v kombinaci s pivem, na které my Češi rovněž nedáme dopustit.
Mohlo by vás zajímat
Samozřejmě existují různé obměny, například varianta s červeným zelím, anebo takové vepřo knedlo špenáto, kde je zelí nahrazeno špenátem. S tím se také nejčastěji podává jídlo podobné vepřu knedlu - řeč je o vepřových výpečcích, kde ale místo libové pečeně najdeme kostky ze záměrně tučnějšího masa, které se úpravou pořádně "vypečou" do křupava, a to na cibuli a kmíně.
Ale to pravé vepřo knedlo je jen jedno a my vás nyní naučíme, jak jej připravit nejen k nedělnímu obědu!
Nejlepší Vepřo knedlo zelo
Co budeme potřebovat na pečeni:
- 1 kilogram vepřové krkovice v celku
- 100 gramů sádla, nejlépe vepřového
- 5 troužků česneku
- 2 střední cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky mletého kmínu
- sůl a pepř
Postup: Troubu si předehřejeme na 140°C. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran do něj důkladně vetřeme česnek. Nakrájíme si cibuli na kostičky a nasypeme ji do pekáče. Na tuto cibulovou podestýlku posadíme maso a přidáme sádlo. Podlijeme cca 200 ml horké vody a dáme péct. Maso pečeme zhruba 3 hodiny. Po vytažení z trouby jej necháme v pekáči 15 až 20 minut odpočívat, aby se v něm rovnoměrně rozprostřela šťáva. Poté maso z pekáče vyndáme a nakrájíme ho na plátky, v jejichž formě ho budeme servírovat. Z cibulového výpeku s masovou šťávou uděláme omáčku - obsah pekáčku přendáme do hrnce, zaprášíme moukou a dobře ji rozmícháme. Zalijeme směs dalšími 200 ml tentokrát studené vody a na mírném ohni a za občasného míchání vaříme asi 15 minut.
Mohlo by vás zajímat
Co budeme potřebovat na zelí:
- 1 sáček kysaného zelí (kdo nemá rád zelí kyselé, může použít čerstvě nakrouhané zelí, to je ale dobré před vařením v míse prosolit a nechat jej cca hodinu odpočívat - pustí šťávu a změkne)
- 100 gramů slaniny vcelku
- 2 střední cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- cukr
- 2 - 3 lžíce octa
Postup: Na pánvi rozehřejeme sádlo. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a kmín. Chvíli smažíme, pak přidáme zelí. Zalijeme ho buď lákem ze sáčku, nebo šťávou, kterou nám zelí pustilo, a necháme asi 15 minut vařit. K zelí přidáme ocet, sůl a cukr podle toho, jak to máme rádi. Pozor! Pokud používáme čerstvé, nasolené zelí, s dalším solením opatrně! Po 15 minutách zelí zaprášíme moukou a vaříme dalších 15 minut.
Mohlo by vás zajímat
Co budeme potřebovat na knedlíky:
- 1 kilogram hrubé mouky
- 500 mililitrů vlažného polotučného mléka
- 20 gramů čerstvého droždí
- 1 vejce
- 1 rohlík
- sůl
- špetka cukru
Postup: Ve větší míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Rozklepneme do ní vejce, rozdrobíme droždí a přilijeme mléko. Necháme 5 minut odpočinout. Poté rukama vypracujeme kompaktní těsto. Dále přidáme rohlík pokrájený na drobné kostičky a necháme v utěrkou zakryté míse hodinu kynout. Z těsta pak vytvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodní lázni 18 minut. Pozor! Zhruba v půlce doby je musíme otočit. Po vyjmutí z lázně knedlíky na několika místech propícháme vidličkou, aby z nich odešla pára. Poté je krájíme na plátky.
Hotovo? Nyní stačí na talíř naložit knedlíky, porci zelí, vše překrýt plátky lahodného masa a zalít omáčkou. Dobrou chuť!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Obyčejná cibule jako svatební dar? Ve středověku to byla obrovská pocta
Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Jablkové buchtičky
Přidáno před 6 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 10 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 10 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 12 hodinami