Jaký je rozdíl mezi brusinkou a klikvou a která z nich pomůže s nepříjemnou infekcí?
26. 1. 2021 Životní styl
Zejména ženy vědí, že zánět močových cest je nepříjemná záležitost, která se navíc ráda vrací. I z toho důvodu řada dívek preventivně konzumuje brusinky - ať už sušené, ve formě šťávy či obsažené v nějakém doplňku stravy. Kromě názvu brusinka se ale v obchodech můžeme setkat i s pojmem klikva. Čím se tyto dvě plodiny liší a která z nich je ta prospěšná?
Americká brusinka není tak úplně brusinka
Možná si z nich rádi připravujete omáčku k masu nebo výběrovým sýrům, možná je jíte preventivně pro jejich blahodárné účinky na močové ústrojí - brusinky jsou poměrně lahodný a zdravý zázrak přírody, ale ne každé, které v obchodě seženete, jsou skutečně brusinky. Brusnice brusinka je totiž něco trochu jiného než klikva velkoplodá, jejíž bobulky se často prodávají pod názvem Americké, někdy také Kanadské brusinky.
Mohlo by vás zajímat
Brusnice brusinka roste i v českých lesích, je ovšem vzácná a chráněná. Nedaří se jí v našem podnebí tolik, jako se daří právě klikvě rostoucí hlavně v Kanadě na severu USA, odkud se také hojně rozváží do celého světa. Oficiálně musí výrobce - pokud chce produkt nabízet jako zmíněné americké nebo kanadské brusinky - zároveň uvést, minimálně do složení, také to, že se jedná o plody klikvy velkoplodé, ne brusnice brusinky. Rozdíl je tedy v tom, že i když malé červené bobule chutnají prakticky stejně (ačkoliv je třeba uznat, že klikva je malinko kyselejší), pocházejí z jiných rostlin. Takže: i když se něco v obchodě jmenuje brusinka, ve skutečnosti je to spíš dostupnější klikva.
Mohlo by vás zajímat
Pokud jste se teď běželi podívat, jestli máte doma brusinku, nebo klikvu a s hrůzou jste zjistili, že to druhé, nebojte se - kromě původu jsou totiž tyto plody rovnocenné co do obsahu minerálů i vitamínů a prospěšných látek pro naše zdraví. Plody brusinky i klikvy působí protizánětlivě a dezinfekčně, listy brusinky navíc mohou sloužit k přípravě "urologického" čaje. Oba druhy bobulek jsou zdrojem vitamínu C a betakarotenu, takže posilují imunitu. Najdeme v nich také vitamíny B1 a B2 i malé množství draslíku, manganu a železa. Dále je v nich pektin a vláknina a rovněž bioflavonoidy, což jsou látky známé pro své antioxidační účinky. Nejdůležitější ale je, že mají vysoký obsah proanthocyanidinů. Ty zabraňují různým bakteriím přilnout ke stěnám močového měchýře a močových cest, čím zabraňují vzniku infekce.
Mohlo by vás zajímat
Pokud tedy jíte "brusinky" ve formě doplňku stravy, můžete v tom pokračovat dál. Je-li vám příjemnější jíst přímo sušené plody, což mimochodem doporučují i urologové, doporučená denní dávka je jedna zarovnaná polévková lžíce. Možné je také popíjet šťávu z klikvy, ale pozor, aby byla bio nebo ještě lépe domácí - jiná by mohla obsahovat zbytečný cukr navíc. Jedna malá sklenka denně údajně hravě pomůže předcházet i vzniku opravdu hodně nepříjemných ledvinových kamenů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 48 minutami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30