Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
Zdroj: Nudle s mákem si můžete vylepšit třeba trochou tvarohu a dušeným ovocem, viz foto. Zdroj: Toprecepty.cz, isindy

Nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy se odehrává v období první republiky. Byla to éra plná optimismu a elegance, ale hlavně pro toho, kdo měl peníze. V chudších rodinách často museli vyjít s málem. O to nápaditější ale hospodyňky musely být, když měly rodině uvařit prakticky z ničeho. Jedním z nejběžnějších pokrmů se staly nudle s mákem. Chcete si je připravit podle tradičního receptu?

Tradiční nudle s mákem

Říkáte si, že udělat nudle s mákem je jednoduché? Samozřejmě - stačí uvařit kupované těstoviny podle vašeho výběru a dochutit je. My vám dnes ale poradíme, jak udělat těstoviny domácí; asi tak nějak, jak je vyráběly šikovné prvorepublikové hospodyňky.

Co budeme potřebovat na nudle:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetku soli

A dále:

  • 100 gramů másla
  • 100 gramů mletého máku
  • 100 gramů moučkového cukru
  • švestky, hrušky, jablka nebo jiné ovoce (volitelné)
  • 50 gramů tvrdého tvarohu (volitelné)

Postup: Na očištěnou linku nebo vál nasypeme mouku a doprostřed hromádky uděláme malý důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli a jemně rozmícháme menší ruční metličkou. Těsto na nudle je nutné vypracovat ručně a nějakou chvilku to trvá. Až bude těsto kompaktní, zpracujeme jej do válečku, ten zabalíme do fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednici.

Teď přichází na řadu výroba nudlí. Dnes existují různé přístroje, do nichž jen vložíme těsto, párkrát zatočíme kličkou a z mašinky vylezou úhledné nudle nebo jiný typ těstovin. Prvorepublikové hospodyňky ale nic takového samozřejmě neměly. Ty musely těsto pěkně vyválet, asi na tloušťku 1 milimetru. Pak placku opatrně přeložily z každé strany do středu, pak ještě jednou a nakonec jednu polovinu přiklopily na druhou. Z této mnohovrstevnaté sládačky pak odkrajovaly asi centimetr tlusté nudle. 

Nudle se musí nechat chvilku oschnout, a pak se vaří v osolené vroucí vodě 3 až 4 minuty. Když jsou hotové, slijeme vodu přes cedník, do talířů naložíme porce nudlí, ty posypeme mákem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.

Tip: Pokud si chcete nudle vylepšit, můžete v menším kastrůlku doměkka povařit pokrájené švestky, hrušky nebo třeba jablka s cukrem, a pak ovoce k nudlím přidat. Rovněž je skvělé nudle zasypat nadrobeným tvrdým tvarohem - a jídlo je hned ještě výživnější!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více