Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
11. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Naposledy jsme se v seriálu "Českem s chutí" vydali do jižních Čech, kde jsme si pochutnali na kaprech a skvělé cmundě. Odtud se přesuneme na druhý konec republiky, a to konkrétně do kraje milovníků švestek a frgálů – na Valašsko.
Švestkové království
Pro Valašsko existuje hned několik označení: Švestkozemě, Valašské království nebo Bolkovo. Přezdívka Švestkozemě vzhledem k enormnímu využití švestek, zde zvaných trnky, v lokální kuchyni sedí naprosto skvěle. Není ani divu; v této oproti sousedním krajům méně úrodné oblasti se jedná o nejhojněji rostoucí ovoce. Kromě švestkových frgálů, omáček a slivovice obohatili Valaši naši národní kuchyni o báječné jehněčí recepty, poškrabky (bochánky z mouky) a polévku kyselici.
Frgály jsou tradiční pečivo s až dvousetletou historií. Původně se jako frgál označovalo nevzhledné, nepodařené pečivo, a výraz to tak byl spíše hanlivý. Hospodyňky pekly vdolky hlavně na Vánoce, Velikonoce, na hody, svatby, křtiny a velké rodinné oslavy. Na těsto se používala směs pšeničné i žitné mouky, která se smíchala s mlékem nebo vodou, těsto se rozválelo válem do tenké placky a naplnilo švestkovou, hruškovou, tvarohovou nebo jinou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Valašský penicilin
Švestky jsou ideální i pro výrobu alkoholu. A slivovice je na Valašsku prostě všelék! Klasická domácí slivovice by měla mít okolo 51 % alkoholu a každý na její přípravu má svůj vlastní postup. Na Valašsku se zralé plody nechávají kvasit až 8 týdnů v sudech, a poté se tradičně pálí při teplotě 88°C. Destilace většinou probíhá dvakrát. Čerstvá slivovice mívá ostřejší chuť a je lepší nechat ji uležet několik měsíců až let. Přitom se první čtyři týdny ponechá bez zátky, chráněná plátnem před hmyzem a prachem. Někdy se nad nádobu zavěšují sušené švestky, ze kterých destilát skapává, aby slivovice dostala nazlátlou barvu a více voněla.
Mohlo by vás zajímat
Míso citronů kyselica
Valaši mají jídelníček plný zdravých věcí. Dalším z nich je tradiční kyselica, tedy polévka z kysaného zelí s klobásou, která se od zelňačky liší použitím smetany. Kysané zelí je zásobárnou vitamínu C a původní obyvatelé si tak tradiční kyselicí budovali imunitu ještě před tím, než do střední Evropy dorazily kyselé citrony. Recept je jednoduchý a neskutečně lahodný. Polévka se připravuje z kysaného zelí, které se povaří s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Přidají se na kostičky pokrájené, zvlášť uvařené brambory, klobáska na kolečka a na závěr se vše zahustí smetanou.
Mohlo by vás zajímat
O Valaších se často říká, že mají pevné zdraví a tuhý kořínek. Pokud jako důkaz již zmíněné dobroty nestačí, rozhodně přesvědčí místní obliba pohanky, která se na Valašsku objevila v 17. století a patří k nejoblíbenějším jídlům; především tedy kaše z ní. Dnes si v kolibách a restauracích můžete pochutnat např. na kontrabáši (klobáska, zelí, pohanka, brambory). Oblíbené jsou dále střapačky se zelím, pokrm s původem na Slovensku. Jsou to halušky nebo nočky z bramborového těsta doplněné dušeným kyselým zelím, omaštěné nadrobno nasekanou a na sádle osmaženou cibulkou a případně i s kousky uzeného masa. A nebyli bychom v Česku, kdyby Valaši neměli také vlastní variantu bramboráků. Ty jejich se pečou na sádle nebo "nasucho" na plechu a jí se jen tak, anebo – světě, div se – potřené povidly.
Mohlo by vás zajímat
Kde se na Valašsku najíst?
Úžasnou atmosféru rozhodně navodí stylová hospoda Kyčerka, která leží v údolí Pluskovec ve Velkých Karlovicích. Hospoda se nachází hned vedle lyžařského svahu a pochutnat si můžete na kyselici nebo frgálech za zvuků tradiční valašské hudby. Pokud vás zajímá historie, rozhodně nepropásněte jedinečnou šanci podívat se do skanzenu Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm. Dozvíte se, jak žili původní Valaši a k tomu můžete navštívit restauraci, která je součástí muzea. Pokud nemáte frgálů stále dost, ty nejchutnější připravené na mnoho variant ochutnáte v Cyrilově pekařství v Hrachovci.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Chybí vám hospody? Připravte si klasické dobroty k pivu z pohodlí domova!
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 22 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Komentáře
11. 3. 2021 12:33
12. 2. 2021 11:01
11. 2. 2021 22:56