Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
30. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Základ z tence vyváleného kynutého těsta, na tom náplň jak malovaná; to jsou vyhlášené chodské koláče připomínající valašské frgále. Víte, v čem je tahle regionální specialita jiná a kterou přísadu žádná hospodyňka nikdy nevynechá?
Bez rumu ani ránu
Základem pro chodské koláče je kynuté těsto z mouky, cukru, másla, žloutků, citronové kůry a rumu. Právě rum je onou tajemnou přísadou. Některé pekařky jej dávají do těsta, jiné do náplně, další v něm namáčejí rozinky, kterými se koláče zdobí, a některé si možná těsně před zdobením dají štamprličku na kuráž. Zdobení, neboli merhování, je totiž právě to, co dělá chodské koláče tak unikátními. A nejde vůbec o jednoduchou věc. Proto se na ni některé pekařky, zvané merhovačky, specializují, a nezřídka zdobí jeden koláč tři ženy.
Mohlo by vás zajímat
Jakkoliv je právě merhování pro chodské koláče typické, v rámci regionu se ještě liší. V horním Chodsku je zdobení jednodušší, v dolním bohatší a náročnější. Postup je ale vždy stejný. Vykynuté těsto se nejdříve vyválí pomocí speciálního konického válečku, který pomůže vytvarovat kulatý tvar. Na vyválenou placku s širšími okraji se dá nejdřív tvarohová náplň, která utvoří jakýsi základ, plátno, na něž se pak „maluje“. Merhované koláče se zdobí pomocí cukrářského sáčku povidlovou či makovou náplní a dozdobují se rozinkami a mandlemi. Někdy se koláče potírají šlehačkou, údajně proto, aby déle vydržely.
Mohlo by vás zajímat
Umění merhovat
Květinky, srdíčka, ptáčci…to všechno najdete na merhovaných koláčích. Ovšem vytvořit tyhle obrazce pouze pomocí náplně není vůbec snadné, a proto se tento typ zdobení nenaučí každý a ani ne rychle. Ženy, které zručně umějí vytvářet na koláčích ozdobné ornamenty, jsou tak v chodských pekárnách velmi žádané. Zdobení koláčů není nijak striktně dáno a vždy záleží na fantazii pekařky. V nejjednodušší verzi se náplně jen sáčkem natírají v pruzích vedle sebe. I tahle „chudá“ varianta vypadá pořád krásně a trošku zkušenější hospodyňka i z jiné oblasti ji také zvládne. Zkusíte to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co je české, to je dobré! Díl II.: Jak na pravá povidla, tradiční koláče a typické škubánky?
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 2 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 23 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25