Holka u plotny radí: Jak udělat bylinkový salát tabouleh s bulgurem? Potřebujete hodně petrželky!
30. 8. 2021 Vaření
Jestli nemáte čas na dlouhé vaření a zároveň milujete bylinky, je tohle jídlo přesně pro vás. Libanonský salát je plný petrželky a máty a parádně potěší všechny vaše chuťové buňky. Jak na to, aby se vám salát povedl na jedničku, dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Neobyčejná surovina
Jak v kuchařce Jeruzalém uvádějí její autoři, salát tabouleh vznikl v Libanonu a v Sýrii, ale během let si jej „přivlastnila“ i palestinská kuchyně. Každopádně, stále se považuje spíše za tradiční libanonské jídlo. Ostatně, tabouleh je vždy součástí mezze, neboli libanonské verze předkrmů. Ale zároveň jde i o jídlo celosvětově oblíbené, což podle portálu Theculturetrip.com dokládá i fakt, že v roce 2009 vytvořil tým 350 lidí největší mísu salátu tabbouleh na světě. To už by se mezi „malý předkrm“ skutečně zařadit nedalo. Mísa s taboulehem totiž vážila neuvěřitelných 4 324 kg a dostala se tak do Guinnessovy knihy rekordů. A v čem že kouzlo speciálního salátu spočívá? „V obyčejné listové petrželce,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny, která dodává, že petrželka musí být nasekaná na milimetrové kousky a musí jí být hodně.
Mohlo by vás zajímat
Petržel, máta a bulgur
„Salát tabouleh je jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience. Stačí vám opravu jenom hodně petrželové natě, o něco méně máty, pak rajčata, bulgur, olivový olej, citronová šťáva a sůl,“ vyjmenovává Šárka s tím, že poměr množství petrželky k bulguru je variabilní. „V originální libanonské verzi byste museli bulgur pohledat, Palestinci jej naopak dávají více a mně osobně to taky tak chutná, takže se dá říct, že míchám petrželku s bulgurem zhruba půl na půl,“ vysvětluje Šárka Adámková a dodává, že bulgur by se měl uvařit jako italské těstoviny, tedy na skus, i přesto, že nejde o těstovinu, nýbrž o lámaná pšeničná zrna, která jsou předvařená a usušená. Případně lze bulgur, podobně jako kuskus, jen zalít vroucí vodou, přikrýt a nechat nabobtnat.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Šárka nám prozradila svoji verzi taboulehu. Na tu budete potřebovat: 50 g bulguru, 50 g velmi nadrobno nasekané hladkolisté petrželky (bez stonků), 250 g pevných zralých rajčat, 1 menší svazek máty, 2 lžíce citronové šťávy, olivový olej a sůl. Postupujte následovně: Bulgur uvařte dle návodu na obalu. Jakmile je hotový, nechte jej vychladnout. Mátu nasekejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na malé kostičky. V míse smíchejte všechny suroviny a dochuťte je citronem, solí a olivovým olejem. „Množství citronové šťávy berte jako orientační. Citron do salátu sice patří, ale je jen na vás, jestli budete chtít výsledek více nebo méně kyselejší. Salát je vynikající příloha k pečeným masům, klasicky k jehněčímu, ale klidně i ke kuřeti. Anebo je také výborný jako malý předkrm, případě odpolední zdravá svačinka,“ vyjmenovává Šárka a dodává, že na taboulehu skoro není co zkazit. Nesmí se jen rozvařit bulgur a taky záleží na chuti rajčat. „V zimě nejsou tak sladká a šťavnatá jako teď, proto je lepší udělat si salát v letním období,“ uzavírá Šárka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená