12 nejlepších řízků: Prezidentský, smetanový farářský nebo obrácený z bůčku vás nadchnou!
15. 9. 2021 Vaření
Šťavnaté maso, křupavý nebo naopak měkoučký lahodný obal, k tomu pár brambor nebo bramborový salát… Kdo by odolal? Jestli stejně jako my také milujete řízky, připravili jsme pro vás dvanáct těch nejoblíbenějších z našeho webu. Vyberte si podle své chuti!
Klasika, která nezklame
Co znamená trojobal, se kdysi děti učily už na základní škole. Hladká mouka, vejce a strouhanka patří mezi dokonalé kombinace. Když navíc zvolíte pro řízek správně šťavnaté maso, skoro nemůžete udělat chybu. A které maso se pro řízek nejlépe hodí? Mezi všemi asi vévodí vepřová krkovička, která je prorostlá tukem, díky kterému je řízek velmi šťavnatý. Na druhé straně jsou ale lidé, kterým právě tukové části v mase vadí. Dobrou alternativou jsou pak vepřová kýta nebo pečeně, případně v dietnější verzi kuřecí prsa či stehna bez kůže. Jídlem slavnostním byl a stále zůstává řízek telecí. Pokud vás klasika nudí, můžete si maso vylepšit, když je předem marinujete třeba v hořčici nebo v jogurtu.
V lahodném těstíčku
Mezi hodně oblíbené patří také řízky v těstíčku. Na rozdíl od těch klasických sice nejsou na povrchu křupavé, ale zato jsou maximálně šťavnaté. Ostatně obal masa, ať už jde o klasický trojobal nebo právě o těstíčko, pomáhá zajistit, že se maso uvnitř při smažení nevysuší. Na řízky v těstíčku se nejlépe hodí maso určené pro minutkovou úpravu, nejobvyklejší je kuřecí, typicky pak kuřecí prsa. Těstíčko má ještě jednu výhodu, a sice tu, že je můžete ochutit dle libosti, anebo zvolit pro samotné těstíčko jiné suroviny, než jsou obvyklé mouka a vajíčko, třeba nastrouhané brambory, nebo mouku smíchanou s vejci a sýrem.
Obrácené řízky
Pro řízky obrácené neboli řízky naruby platí, že se nejdříve obalují ve strouhance a až potom ve vajíčku. Strouhanku je navíc dobré do řízku pořádně vtlačit, někdy i přímo vklepat, aby na mase pěkně držela. Řízky naruby můžete připravit z jakéhokoliv masa, zkuste podle našich receptů třeba klasické vepřové, nebo méně obvyklý, ale fantastický bůček s česnekem, případně obrácené hovězí řízky pečené v troubě.
Speciality na neděli
Možná máte už mnoho předchozích druhů řízků úplně v malíčku a rádi byste zkusili něco jiného. Pak právě pro vás máme tyhle super dobroty. Každý z následujících řízků je jiný, ale žádný vám neudělá ostudu na jakékoliv rodinné oslavě. Prezidentské řízky jsou zapečené v troubě se salámem a pod peřinkou z vajec a sýra, řízky farářské jsou ještě vylepšené smetanou a v maminčiných uzených řízcích vás potěší kombinace uzených rolek a sýra. Zkrátka, je z čeho vybírat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 12 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 17 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova