Návrat k domácímu pečení chleba
4. 10. 2012 Tipy a triky
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Většina domácích pekáren funguje na obdobném principu: vnitřek se skládá z pečící vany, v které jsou umístěny hnětací metly. Do vany stačí dát suroviny (můžete si zakoupit i hotové sypké směsi speciálně určené pro přípravu chleba, ke kterým obvykle stačí přilít jen vodu) a metly se postarají o jejich dokonalé zpracování. Automaticky pak následuje proces kynutí a pečení.
Velkou předností domácích pekáren je, že se o proces přípravy chleba nemusíte vůbec starat. Ve všech fázích si pekárna automaticky nastavuje ideální dobu trvání i teplotu – tak vysoké kvality přípravy pečiva byste sami i při nejlepší vůli jen stěží dosáhli.
Možná vás přeci jen napadá, že jednodušší je zajít si do pekařství a čerstvý chléb si koupit. Domácí pekárna vám však umožní přípravu chleba ve výrazně zdravější verzi, než na jakou jste zvyklí z obchodů. Nabídka hotových sypkých směsí je opravdu široká, a tak není problém pochutnat si z domácí pekárny na nejrůznějších druzích chleba a dalšího pečiva. Různé sladké i slané varianty si navíc můžete ochutit podle svého, například přidáním různých druhů semínek, oříšků či sušeného ovoce.
U přípravy vláčného chleba s křupavou kůrkou však možnosti domácích pekáren zdaleka nekončí. Ceny běžných domácích pekáren se pohybují od jednoho a půl tisíce korun výše; pokud si však zvolíte dražší modely (od tří tisíc korun), neprohloupíte. Takové typy pekáren nabízejí více programů pečení, které lze navíc různě kombinovat – velmi praktickým je například program kynutí bez pečení, díky kterému získáte nadýchané a perfektně zpracované těsto pro přípravu buchet, baget, housek, pizzy a dalšího pečiva. Labužníci zajisté uvítají i možnost nastavení míry propečení svrchní kůrky. Skvělý požitek vám poskytne také funkce Odložený start, která vám umožní navolit si dobu přípravy těsta. Představte si, že večer do pekárny nasypete suroviny a ráno už vás probudí neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba.
Domácí pekárny si oblíbili především lidé dodržující různé diety. Pekárna se tak může stát nepostradatelným pomocníkem při přípravě bezlepkového, bezvaječného či bezmléčného pečiva. Tyto speciální druhy pečiva upečené v domácí pekárně jsou mnohdy chutnější a výrazně levnější než kupované hotové výrobky.
Domácí pekárny jsou opravdovými parťáky do kuchyně. Kvalitnější přístroje si poradí nejen s přípravou těsta a pečením, ale zvládají i zavařování a výrobu džemů a marmelád. A ten, kdo ochutná bezkonkurenční domácí jogurt, už nikdy nebude chtít jinak. Inspiraci pro pochutiny, které vám mohou tyto chytré přístroje připravit, získáte v kuchařkách určených pro uživatele domácích pekáren, kterých je v současné době na trhu celá řada.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Nealkoholické nápoje: Chutné pití lze připravit i bez alkoholu, přesvědčte se sami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tipy na nejlepší rychlovky. Dobroty, které návštěvy vždy ocení
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Komentáře
21. 10. 2012 00:23
12. 10. 2012 20:18
8. 10. 2012 13:41
8. 10. 2012 07:53
4. 10. 2012 15:48
4. 10. 2012 14:51