Retro vaření s Kristinou: Upečte si na neděli kynutou ořechovou bábovku podle receptu z první republiky!
14. 1. 2022 Vaření
Zabijačka bez bábovky je jako masopust bez koblih. Bábovku si ale můžete upéct i bez zabíjení čuníka a klidně i v létě. Tahle kynutá ořechová se objevovala na venkově i ve městech už v předminulém století.
Nejstarší pečivo
Bábovky patří bezesporu k nejstaršímu pečivu. Definuje je charakteristický oblý tvar s otvorem uprostřed, který se vyvinul z pohanského kynutého koláče na oslavu zimního slunovratu. Kdo se podíval jeho středem, uzřel prý svou budoucnost. Malé baby či bábovky se pekly i při dalších slavnostech nebo narození dítěte, jednu dostala porodní bába, druhou maminka, třetí se zavěsila nad kolébku dítěte a čtvrtá nad vstupní dveře, aby ochraňovala dům. Krásný tvar získaly kameninovými a litinovými formami, volný kulatý střed už jim zůstal. Tradičně se bábovka připravovala na zabijačky, jako snídaně pro řezníka a chasu, kteří zabili prase a zpracovali maso a než se uvařil ovar a guláš a začaly se chystat jelítka a jitrnice, podávala se bábovka a káva. Čaj se totiž pil ještě mezi válkami mnohem méně často než káva či cikorie.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté krásky
Dobrému těstu z másla, vajec, cukru, ořechů a mouky pomáhalo vzejít droždí. Bábovky se ještě za první republiky pekly častěji kynuté než třené či piškotové. Změnu receptury a zrychlení přípravy umožnil až vynález kypřicího prášku. August Oetker ho ve své bielefeldské lékárně namíchal v roce 1893, ale až o 10 let později si ho nechal patentovat a spustil jeho velkovýrobu. V roce 1923 jej vyráběl pod svou značkou i v továrně v Brně. Kromě Moudré hlavy dr. Oetkera si hospodyňky mohly zakoupit i prášek Pravá ruka, firmy Odkolek nebo Kveta od známé hradecké učitelky vaření a autorky kuchařek Anuše Kejřové. Vyrobit si ho mohly i doma – smícháním 5 dkg vinného kamene v prášku, 4 dkg jedlé sody a 7,5 dkg rýžové mouky. Na 0,5 kg mouky se přidával 1 dkg tohoto prášku.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté bábovky vyžadovaly čas na kynutí, ale odměnily se delší trvanlivostí a vláčností. Ořechová bábovka je tučnější, ale vydrží pár dní čerstvá, v téměř nezměněné kondici. Chutná výrazně po vlašských ořechách, které obsahují hodně tuku, a proto není třeba použít tolik másla ani mouky. Těsto nechte ve formě dostatečně vykynout, téměř zdvojnásobí svou velikost, po upečení bude bábovka kyprá a droždí z ní nebude vůbec cítit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ořechovou bábovku?
Na kvásek potřebujete 80 ml vlažného mléka, 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky) a 1 lžíci krupicového cukru. Na těsto potřebujete 100 g změklého másla, 75 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 5 vajec, najemno nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 150 g mletých vlašských ořechů, špetku soli, 150 g hladké mouky, máslo na vymazání formy, mouku na vysypání formy a moučkový cukr na poprášení. Jak postupovat? Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte ho s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo ušlehejte s oběma cukry do husté pěny. Postupně zašlehejte celá vejce. Vmíchejte pomerančovou kůru, ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovku vložte do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečte ještě 25–40 minut. Upečenou bábovku vytáhněte z trouby a nechte zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopte ji a pocukrujte.
Seriál Retro vaření pro vás připravuje novinářka Kristina Šemberová, která píše už přes deset let o jídle, edituje kuchařky a píše unikátní kuchařské knihy s příběhem. Vydala kuchařky Neštěkej a jez! (www.kucharkapropsy.cz), Víno ve sklence a na talíři (www.vinnakucharka.cz), a Sladkou první republiku, originální kuchařku vyzkoušených prvorepublikových sladkostí z dobových kuchařek, novin, časopisů pro ženy a rodinných zápisků. Své objevy a zajímavé dobové recepty s krásnými fotkami zveřejňuje na facebookové stránce Retrovaření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29