Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na slavné Milionářské řezy? Bohatou chuť zajistí spojení tří složek!
Zdroj: Šárka Adámková

Co vznikne, když se spojí křehká sušenka, sladký hustý karamel a čokoláda? Světově proslulý moučník s názvem Milionářské řezy. V kontrastu se jménem ovšem tahle delikatesa není ani nijak zvlášť drahá, a dokonce ani pracná. Zato ovace sklidí u stolu náramné! Vyzkoušejte to!

Milion verzí

Milionářské řezy, milionářský chlebíček, karamelové čtverečky nebo čokoládový karamelový chlebíček… To všechno jsou různé názvy pro jeden moučník z křehkého těsta, karamelu a čokoládové polevy. Kdo má rád sladké, tady si opravdu užije. Milionářské řezy nebo také milionářský chlebíček jsou upravenou formou původního skotského chlebíčku. Skotské chlebíčky neboli sušenky, vznikly podle webu Historic-uk.com ve své základní nejprostší podobě přibližně ve 12. století, ale jak už to u dezertů, moučníků i jídel obecně bývá, postupně se přidávaly různé přísady a cukráři zkoušeli, co bude nejlépe fungovat. Kombinace křehkého těsta a karamelu se datuje přinejmenším od počátku 50. let 20. století. Nejstarší známý recept na moučník v jeho moderní podobě se objevuje ve vydání časopisu The Australian Women's Weekly z roku 1970 pod názvem „Karamelový chlebíček“, tato verze však ještě postrádá čokoládovou polevu. Pozdější variace, jako například recept časopisu Women's Weekly z roku 1981, čokoládovou vrstvu obsahují a označují pochoutku různými názvy, typicky ale nejčastěji jako „Čokoládový karamelový chlebíček“.

Jen pro vyvolené?

Původ názvu není s jistotou doložen, ale možná odkazuje k tomu, že křehké sušenky, stejně jako i karamel nebo čokoláda patřívaly dříve mezi drahé suroviny. To už dnes tak úplně neplatí, zato je jisté, že Milionářské řezy mají fantastickou bohatou chuť! Ovšem nejsou jen pro bohaté, užije si je kdokoliv. Tenhle moučník je totiž oblíbený po celém světě. Jak uvádí web 196flavors.com, ve Skotsku se často podává prvnímu návštěvníkovi domu na Nový rok. Populární je ale i v jiných zemích, třeba v Austrálii. V roce 2018 si Milionářské řezy dokonce „zahrály“ v epizodě amerického televizního pořadu America's Test Kitchen. Tak už na nic nečekejte a zkuste je taky. Udělat křehké těsto není nic složitého, karamelová vrstva se skládá ze svařeného kondenzovaného mléka, másla a cukru, a poleva je jednoduše z čokolády. Oslaďte si chladné dny!

Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 90 g moučkového vanilkového cukru, 180 g změklého másla, špetku soli a trochu vanilkové esence. Na karamelový krém: 1 Salko, 80 g hnědého cukru a 80 g másla. Na polevu: 1 čokoládu hořkou 70 %, 1/2 čokolády mléčné a vločky Maldonské soli nebo jiné soli. Jak na to? Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů. Pak ze všech surovin zpracujte těsto. Čtvercovou nebo obdélníkovou formu (já použila zapékací formu o rozměrech 26,5 x 7,5 x 17 cm) vyložte pečicím papírem a těsto do ní ručně namačkejte pečlivě od kraje ke kraji. Snažte se mít povrch rovný a uhlazený, aby měly potom výsledné sušenky všude stejnou tloušťku. Těsto propíchejte vidličkou a dejte péct dozlatova. Trvá to asi půl hodinky.

Během té doby připravte krém. Smíchejte Salko, máslo a cukr, vlijte vše do menšího kastrůlku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pozor, v krému se „rády“ dělají cucky, podobně jako v krupicové kaši. Pokud se vám to stane, rozšlehejte je metličkou ještě v horkém krému. Jde to dobře. Jakmile krém zhoustne a získá karamelový nádech, je hotovo. Trvá to zhruba 10 minut. A pozor, aby se nepřipálil, může se to stát velice rychle! Upečený korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Krém také nechte zchladnout. Pak nalijte krém na korpus, nechte ještě vychladnout a vše přelijte rozpuštěnou čokoládou. Posypte vločkami soli a nechte částečně ztuhnout. Ještě než čokoláda ztuhne úplně, naznačte si ostrým nožem namočeným v horké vodě řezy. Po ztuhnutí už se čokoláda může lámat a šlo by to hůř. Milionářské řezy podávejte ke kávě třeba v neděli nebo při slavnostních příležitostech.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více