Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších kuchařek pro rok 2022: Bez těchto skvostů se v kuchyni neobejdete!
Zdroj: Toprecepty

Hledáte inspiraci pro nedělní oběd, chcete si upéct skvostný dort nebo naopak uvařit levně a skromně jako za starých časů? Přinášíme vám deset inspirativních kuchařských knih, které letos rozhodně stojí za to číst! Jednu unikátní si dokonce můžete „přehrát“ v mobilu!

Do kuchyně i do knihovny 

Každý rok vycházejí nové kuchařské knížky a některé z nich rozhodně stojí za to mít doma. Můžete jimi jen listovat a nechat se volně inspirovat nebo naopak dodržet postupy a receptury naprosto přesně. Vybrali jsme pro vás 10 knižních kulinárních hitů, za které letos stojí za to utrácet. Zda si vyberete první tištěnou video kuchařku, Sexy dorty podle Josefa Maršálka, famózní cukrovinky paní Cukrouškové, nebo Merendy v zástěře Jany Florentýny Zatloukalové, to už je jen na vás. My jsme připravili přehled. Přesvědčte se sami, že je z čeho vybírat!

  1. Naše kuchařka
    Znojemská omáčka, křupavé bramboráky, pochoutková žemlovka, karamelový větrník na plech… že se vám sbíhají sliny? Bodejť by ne! Nejčtenější český web o jídle, Toprecepty.cz, přišel loni s unikátní knižní novinkou, první tištěnou video kuchařkou, kde najdete 150 nejoblíbenějších receptů ze zmíněného portálu! A co znamená video kuchařka? U každého receptu je na dané stránce QR kód přes který se dostanete na webovou podobu receptu, video i recenze uživatelů, kteří už recept vyzkoušeli. Pokud ale nemáte chytrý telefon či tablet, můžete kuchařku využívat klasicky jako kteroukoliv jinou. Objednávat můžete zde.
  2. Sexy dorty
    Vzpomínáte na originálního vousatého porotce soutěže Peče celá země, cukráře Josefa Maršálka? Tak jeho nová „dortová“ kuchařka by vám neměla uniknout. Jestli totiž v cukrařině existuje královská disciplína, pak jsou to právě dorty! A ty Josef umí skvěle a naučí to i vás. Nejde totiž jen o to, jak dort chutná, ale i jak vypadá. V knížce tedy najdete Josefovy největší vychytávky, díky kterým budou vaše sladké výtvory neodolatelné. Žádná oslava narozenin už nebude jako předtím! Sexy dorty, vydalo XYZ, cena: 447 Kč.
  3. Rytmus roku
    Hanka Zemanová je v „bio světě“ pojem. Napsala tři bestsellerové knihy: Biokuchařku, BioAbecedář a Novou biokuchařku, stála u zrodu biopekárny Zemanka a loni dopsala svou doposud nejkrásnější a nejobsáhlejší knihu Rytmus roku. Kniha nabízí mnoho inspirace, jak sladit zdravý životní styl s ročním obdobím, jak přirozeně posilovat imunitní systém správným výběrem sezónního jídelníčku, jak zpracovávat lokální superpotraviny a jak připravovat léčivé čaje, výživná jídla a elixíry z darů naší přírody. Rytmus roku, vydal Smart Press, cena 886 Kč.
  4. Sladká první republika
    Třetí doplněné vydání úspěšné kuchařky Sladká první republika představuje přes 120 unikátních receptů ze zlatého období naší kuchyně. V šesti kapitolách budete mít možnost naučit se připravovat nádherné dorty, záviny, kynuté koláče, bábovky, řezy, zákusky, pečené pudinky, nákypy a drobné pečivo ke kávě či čaji. A pokud vám knížka o minulosti nestačí, pak vězte, že jedna z autorek kuchařky, novinářka Kristina Šemberová, má navíc na našem webu speciální seriál o retro vařeníSladká první republika, vydala Culina Botanica, cena 402 Kč.
  5. Famózní
    Co může být famóznějšího než první knížka Famózní! od slavné růžovlasé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové? Přece druhý díl s názvem Famózní! 2. A co si „paní Cukroušková“ připravila? Přes 60 nových famózních receptů, které zvládne úplně každý. Naučíte se například, jak jednoduše upéct lahodnou briošku, jak na ty nejoblíbenější kokosky nebo jak vykouzlit ten nejvoňavější chleba. Nechybí ani základní krémy a těsta. Famózní! 2, vydalo 103 media, 409 Kč.
  6. Postní kuchařka
    Už zanedlouho nás čeká Popeleční středa a s ní začátek půstu. Ať už jej držíte nebo ne, zkuste si zalistovat Postní kuchařkou od šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl a Řepa Pavla Drdela. Ten vám ukáže, že půst nemusí znamenat hladovění ani trápení a rozhodně se nemusíte ochudit o o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. V Postní kuchařce najdete recepty na jídla z lokálních a sezónních potravin, typicky ze zeleniny, luštěnin a občasného použití mléka nebo vajec. Kromě receptů ale kuchařka obsahuje i 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje. Postní kuchařka, vydává v březnu Smart Press, cena 424 Kč.
  7. Klasická česká kuchařka
    Bez populární „Sandtnerky“, tedy slavné kuchařské knihy, která poprvé vyšla ve 20. letech 20. století, se neobešla tehdy žádná moderní hospodyně a pokladem je tato kniha i dnes. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů paní Marie Janků-Sandtnerové je spolehlivým návodem na přípravu nejen českých jídel, ale i mezinárodních pokrmů. Na své si přijdou příznivci tradiční kuchyně i stoupenci zdravého stravování. Publikace Klasická česká kuchařka obsahuje původní recepty Marie Janků-Sandtnerové doplněné současnými poznatky o výživě. Klasická česká kuchařka, vydalo XYZ, 337 Kč.  
  8. Merendy v zástěře
    Jak vařit úsporně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček? Kuchařka Merendy v zástěře známé food blogerky a autorky kuchařských knih Jany-Florentýny Zatloukalové vám pomůže spotřebovat načatá balení, nevyhazovat potraviny, které prošvihly svůj nejlepší okamžik, uchránit ovoce a zeleninu před zkázou a nezapomenout na zbytky včerejšího jídla. Merendy v zástěře, vydala Jana Florentýna Zatloukalová, cena 519 Kč.
  9. S chutí
    Mladá kuchařka ve své knize ukazuje, že vaření a pečení není žádná nuda. Ve čtyřech kapitolách najdete spoustu zdravých receptů na bezmasé pokrmy, ze kterých si snadno připravíte snídani, oběd či večeři. Na své si přijdou milovníci slaného i sladkého. Jídla nejsou nijak složitá na přípravu, naopak, některé z nich vám zaberou jen chvilku a k jejich přípravě budete potřebovat jen běžně dostupné suroviny. S chutí, vydala Pointa, 399 Kč.
  10. Pavel Berky
    Semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020 vydal koncem loňského roku svou první kuchařku. Na téměř 400 stránkách najdete více než 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. Při výběru receptů se nechal Pavel inspirovat ročními obdobími a využívá hlavně lokální a běžné suroviny. Celá kniha má navíc umělecký nádech! Pavel si sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a kniha se prodává v krásném dárkovém balení doplněném o bavlněnou tašku na potraviny a designovou tužku z černého dřeva vyrobenou přímo pro vaše poznámky. K dostání je na www.pavelberky.com za 1290 Kč.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více