Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud hledáte nenáročné zpestření víkendových obědů nebo menu pro zvláštní příležitost, kniha Dava DeWitta s názvem Da Vinciho kuchyně je pro vás to pravé. Kromě zajímavostí z vývoje italské gastronomie zde naleznete i recepty, které sestavil sám autor Mony Lisy. Tři z těchto vybraných delikates jsem vybrala jako ochutnávku.

Pokud hledáte nenáročné zpestření víkendových obědů nebo menu pro zvláštní příležitost, kniha Dava DeWitta s názvem Da Vinciho kuchyně je pro vás to pravé. Kromě zajímavostí z vývoje italské gastronomie zde naleznete i recepty, které sestavil sám autor Mony Lisy. Tři z těchto vybraných delikates jsem vybrala jako ochutnávku.

polévka: Špenátová s lískovými ořechy

ingredience (pro 6 osob): 1¼ kilogramu čerstvého špenátu, 2 polévkové lžíce másla o pokojové teplotě, ¼ hrnku mouky, 1 hrnek na půl mléka a smetany, 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 kávová lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, ¾ hrnku oloupaných lískových ořechů opražených v troubě a nasekaných nahrubo, voda dle potřeby  

postup: Do hrnce nalijte velké množství vody, osolte a přiveďte k varu. Přidejte špenát a 3 minuty vařte. Slijte a vložte špenát do studené vody. Opět slijte a dejte to mixéru nebo kuchyňského robota a mixujte dohladka.

Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte hladkou jíšku. Za stálého míchání přidejte mléko a smetanu a vymíchejte dohladka. Přidejte špenátovou drť a potom ještě kuřecí vývar a muškátový oříšek. Polévku vařte mírným varem po dobu asi 5 minut a občas zamíchejte. Před podáváním posypte nasekanými lískovými ořechy.

hlavní chod: Pečeně z mladého jehněčího se šafránovou omáčkou (podávaná s rizotem)

ingredience (pro 6 – 8 osob): jedna malá jehněčí kýta (asi 1½ kilogramu), 60 g sádla z vepřového bůčku (možno nahradit špekem nebo anglickou či italskou slaninou nakrájenou na tenké plátky), 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, 2 stroužky česneku prolisované, 1 hrnek kuřecího vývaru, šťáva z ½ citrónu, 2 žloutky, ½ kávové lžičky šafránu rozemletého na prášek (nejprve usušeného v mikrovlnné troubě, poté rozemletého), 1 polévková lžíce nakrájené zelené petrželky, sůl dle chuti

postup:  Troubu předehřejte na více než 200 °C. Do masa nakrojte zářezy špičkou ostrého nože a do každého vsuňte plátek špeku spolu se stroužkem česneku. Maso ze všech stran osolte. V hlubokém rendlíku smíchejte vývar, šťávu z citrónu, žloutky, rozemletý šafrán a rozetřený česnek, důkladně zamíchejte a po dobu 5 min zvolna vařte.

Přendejte jehněčí na pekáč a zalijte omáčkou. Pečte asi 90 minut (nebo změřte vpichovacím teploměrem – teplota při středním propečení by měla být 65 °C). Podlévejte šťávou každých 15 minut během pečení. Maso nakrájejte na plátky a podávejte polité zbylou omáčkou. Můžete přidat ještě více vývaru, do něhož seškrábnete zbývající výpek ode dna pekáče.    

dezert: Skořicový koláč (recept pocházející z Itálie 15. století)

ingredience (pro 6 osob): 4 žloutky, 2 hrnky mléka, ½ kávové lžičky skořice, ½ hrnku cukru, předpečený koláčový korpus o průměru 23 cm

postup: Troubu předehřejte na 190 °C. Všechny přísady dejte do mísy a metličkou dobře rozšlehejte. Rozetřete na koláčový korpus a pečte po dobu asi jedné hodiny. 

Buon appetito!

Aneta Holá

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více