Velikonoce Rakousku: V kostele se světí šunka, na stole nechybí sladký anýzový bochánek. Takhle se dělá!
2. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Velikonoce jsou v Rakousku spojeny s řadou zvyků a tradic, které jsou podobné těm našim. Také velikonoční jídelníček, kde najdeme vejce, pečené jehněčí maso nebo moučník podobný českému mazanci, je ve znamení dlouhé společné historie.
Od Květné neděle po posvěcení pokrmů
Velikonoce patří v Rakousku spolu s Vánocemi k největším svátkům v roce. Pro věřící Rakousku začínají tyto jarní svátky týden před Velikonocemi Květnou nedělí. Ta připomíná Ježíšovo zmrtvýchvstání, které se slaví průvody plnými květinové výzdoby. A domácnosti se zdobí zelenými větvičkami, kraslicemi a dalšími velikonočními dekoracemi. Připravují se na další neděli na posvěcení jídla. To je zvykem zejména v jižních částech Rakouska.
Mohlo by vás zajímat
Do velikonočního košíku pečlivě zakrytého vyšívanými šátky se dají všechny druhy pochoutek, které mají přijít na stůl – například šunka, vejce, křen, sladké pečivo, chléb a sůl. Velikonoční pokrmy, které jsou pokryty vyšívanými pokrývkami na koších, se na Bílou sobotu posvětí v kostelech. Mezi pochoutky patří i šťavnatá velikonoční šunka s křenem. Jde většinou o šunku obalenou v chlebovém těstě a zapečenou v troubě.
Sváteční jehněčí pečínka
O velikonočních svátcích se v rakouských domácnostech připravuje jehněčí pečínka s čerstvou sezónní zeleninou – často medvědím česnekem a špenátem, ale většinou s kořenovou zeleninou. Pokud se chcete inspirovat, máme pro vás recept. Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 kg vykostěného jehněčího masa (hřbet nebo kýta)
- 5 stroužků česneku
- 4 lžičky provensálských bylinek
- ½ lžičky soli
- 1 balení zeleniny do polévky (asi 2 mrkve, ½ celeru, 1 petržel)
- 100 ml bílého vína
A jak na to? Předehřejte troubu na 200 °C. Česnek oloupejte a nasekejte. Smíchejte s olejem a bylinkami. Jehněčí maso osolte a potřete česnekovo-olejovou marinádou. Na pánvi je lehce opečte ze všech stran. V pekáči orestujte zeleninu na oleji, podlijte bílým vínem, přidejte jehněčí a pečte v troubě asi 40 minut. Omáčku často podlévejte. Poté maso vyjměte a zeleninu prolisujte. (Pokud je zelenina příliš hustá, přidejte trochu vody nebo červeného vína.) Hotovou jehněčí pečeni přelijte omáčkou a podávejte horkou s vařeným šťouchaným bramborem ochuceným čerstvou petrželkou.
Voňavé a sladké „Osterpinzen“
Rakušané pečou podobné sladké moučníky jako my. V žádném případě nechybí velikonoční beránek. V Korutanech servírují Kärntner Reindling, sladké kynuté těsto s karamelizovanou cukrovou krustou, se skořicí, hrozinkami-sultánkami a ořechy. V Salcbursku a ve Štýrsku jsou oblíbené tzv. „Osterpinzen“, menší bochánky z kynutého těsta na povrchu naříznuté tak, že vypadají jako tři spojené trojúhelníčky. Podobají se českým mazancům, hodně ale mají společného i s chorvaským sladkým velikonočním chlebem sirnica, někdy nazývaným pinca. Na 2 bochánky budete potřebovat:
- 400 g mouky
- 100 g mléka
- 65 g bílého vína
- 24 g droždí
- 44 g cukru
- 3 žloutky
- 72 g změklého másla
- nastrouhaná citronová kůra
- vanilkový cukr
- špetka soli
- lžička anýzu nebo rozinky
- vejce na potírání
Mohlo by vás zajímat
A jak na to? Nejprve si připravte kvásek z cukru, droždí a teplého mléka. Přidejte ostatní ingredience a nechte kynout na teplém místě cca 40 min. Přimíchejte rozinky a anýz, těsto rozdělte na 2 bochánky a ještě na plechu vyloženém pečicím papírem nechte několik minut kynout. Potřete vejcem, vytvořte 3 řezy na povrchu (aby bochánek ve výsledku vypadal jako tři spojené trojúhelníčky) a znovu potřete vejcem.V předem vyhřáté troubě pečte na 170° zhruba 40 minut. Nakonec bochánky můžete posypat mandlemi.
Zdroje informací:
gourmetpedia.net
oesterreich-spezialitaeten.at
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují… Číst více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Původ tohoto krále octů se sice připisuje… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoce v Řecku: Symbolem jsou červená vejce. Odhalili jsme tajemství, jak je správně nabarvit!
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
10 nejlepších nádivek nejen na Velikonoce: Recepty a rady, které zajistí dokonalý výsledek!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami