Proč nechat těsto kynout v lednici? Buchty i mazance budou mnohem lepší, když dodržíte tento postup
12. 4. 2022 Vaření
Může těsto nakynout i v chladu? Kvásku přece svědčí teplo… to ví každá, i ta méně zkušená hospodyňka. Vždyť větu „nechte nakynout na teplém místě“ najdete v každém receptu na buchty či kynutý koláč. Stejně tak dobře to ale jde i v lednici. A výsledek bývá často mnohem lepší.
Po noci v lednici čerstvé pečivo
Buchty či koláče z kynutého těsta jsou úžasné, jejich nevýhodou však je, že jejich příprava je delší než u jiných druhů těst a musíte si pečení trochu naplánovat. Pokud chcete buchty po obědě, je nutné si ráno připravit kvásek z droždí, nechat vykynout těsto, vytvarovat pečivo, opět nechat kynout a pak teprve péct. To znamená strávit celé dopoledne doma. Pokud si chcete přípravy trochu usnadnit, zadělejte si těsto rovnou večer, nechte chvíli (cca 45 minut až1 hodinu) předkynout a pak je zakryté uložte někam do chladu, kde pomalu přes noc vykyne, ráno jej vytvarujete, necháte dokynout a můžete péct. Další možností je večer z normálně vykynutého těsta připravit pečivo a to pak nechat kynout někde na chladném místě. Ráno už jej jen stačí dát do trouby a máte čerstvé pečivo připravené rovnou na snídani. Ovšem obojí má své zásady.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
I kynutí v chladu je třeba sledovat
Pokud necháte těsto kynout v chladu, celý proces nijak neurychlíte, neboť trvá delší dobu, jeho předností ale je, že nemusíte těsto sledovat a hlídat, aby vám v teple příliš nepřekynulo. Kynutí v chladu je také řešením v případě, že jste se pustili do přípravy těsta, ale nemůžete ho rovnou upéct. Kynutí v chladu celý proces trochu zbrzdí. Na kynutí je nejlepší chladná komora, těsto ale můžete dát i do lednice a v zimě i na balkon nebo za okno, pokud zrovna venku nepanují mrazy. V lednici je lepší si změřit teplotu a pak si vyzkoušet, jak se těsto chová. Kvasinky většinou obvykle přestávají pracovat při teplotě od 2 do 4 °C. Těsto je proto lepší dát do nějaké průhledné nádoby, abyste ho mohli sledovat. Mělo by nabýt minimálně o polovinu, případně je můžete pak nechat dokynout již venku na lince. I v lednici vám může těsto překynout, proto ani tam ho nemůžete nechávat neomezeně dlouho. Kdyby se to náhodou stalo, těsto znova zpracujte a nechte je kynout od začátku.
Mohlo by vás zajímat
Nižší teploty na kynutí zajistí lepší chuť
Kynutí v chladu je vhodné pro těsto z opravdového kvasu jen z mouky (obvykle žitné) a vody, které se používá hlavně na chleba, nebo z kvásku, jenž se nechává vzejít z droždí, cukru, mléka a trochu mouky. Použít můžete i tzv. preferment (předkvašené těsto s malým množstvím droždí – omládek, poliš). Při prvním pokusu je ale vždy dobré si ověřit, jak se těsto nebo samotné pečivo v lednici chová a jak pracuje při konkrétní teplotě. Výhodou kynutí v lednici je, že probíhá sice pomalu, zato ale pečlivěji, to však upečenému pečivu dodává jinou strukturu a chuť. Díky tomu je nadýchanější i vláčnější a i jeho chuť je jiná – jemnější a vůbec lepší. Pomalé kynutí v chladu má i další benefity. Pobyt v chladu svědčí třeba celozrnným moukám, kvasové chleby z nich připravené jsou tak stravitelnější.
Loudavé těsto z lednice
Pokud se pečivu z kynutého těsta vyhýbáte, protože jeho příprava zabere hodně času, můžete si připravit speciální kynuté těsto do lednice. Jeho předností je, že ho nemusíte dlouze nechávat kynout někde v teple. Stačí si jen smíchat ingredience, vypracovat těsto a dát je do lednice, kde pomalu kyne. Vydrží vám tak až sedm dní. Když si ho připravíte dostatečné množství, můžete z mísy jen těsto odebírat a použít nejen na pečení ovocného koláče, ale třeba i na pizzu nebo na langoše.
Jak na kynuté těsto z ledničky? Budete potřebovat: 1 kg hladké mouky, 2 vejce, 250 ml kysané smetany, 400 ml mléka, špetku soli, 1 kostku droždí, trochu cukru.
Postup: Z droždí, poloviny vlažného mléka a trochy cukru si nechte vzejít kvásek. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, vejce a kysanou smetanu. Pokud chcete péct sladké i slané pokrmy, dejte jen špetku soli a chuť doladíte až před tvarováním samotného pečiva. Pak všechny ingredience smíchejte s připraveným kváskem a vypracujte hladké těsto. Nyní přichází největší změna, těsto totiž nedáte kynout do tepla, místo toho ho zabalíte do igelitového sáčku a uložíte do ledničky. Hned druhý den si z něj můžete odebrat, kolik budete potřebovat. Těsto můžete mít v lednici pět až sedm dní. Díky působení chladu vám tak bez problému tak dlouho vydrží a nezkazí se. Těsto nemusíte spotřebovat celé, ale můžete z něj péct třeba nadvakrát. Jen si dejte pozor, když z něj budete odebírat, ať jej nenecháte příliš dlouho v teple.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32