10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
14. 3. 2022 Vaření
Nadýchané borůvkové knedlíky, buchty „Honzovky“ s mákem či povidly, koláčky do ruky i koláče na plech, to všechno tvoří základ české kuchyně. Připravili jsme proto pro vás přehled nejoblíbenějších moučníků právě z kynutého těsta.
Koláče i koláčky
Do ruky nebo na plech? V případě kynutých ovocných nebo tvarohových koláčů je možné obojí. Ze stejného těsta máte obvykle dvě možnosti: buď celé těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pokladete ovocem, posypete drobenkou a dáte upéct, anebo uděláte skoro totéž, jen si dáte práci s každým koláčkem zvlášť. Pro různé příležitosti se hodí různé postupy. Tak vybírejte.
Sladká teplá jídla
Kdo by je nemiloval? Ano, buchtičky se šodó nebo buchtičky s krémem patří mezi delikatesu, kterou má většina z nás v lásce už od školky. A není divu. Když se takové buchtičky dobře udělají, je to „nebe v ústech“! Podobné je to s kynutými ovocnými knedlíky, které sice patří spíše k letnímu období, ale můžeme si je připravit kdykoliv během roku.
Klasické buchty
Honza z pohádky si je bral na vandr, odtud dostaly kynuté, na plechu pečené a povidly, mákem či tvarohem plněné buchty svůj neformální název „Honzovky“. Upéct tyhle nadýchané krásky patřívalo k základním dovednostem každé dobré hospodyňky. A plněné buchty jsou oblíbené dodnes. Zkuste je upéct na neděli a uvidíte, jak se po nich zapráší!
S koncem masopustu se v mnoha českých domácnostech hojně připravovaly smažené koblihy. Pokud vás lákají právě tyhle dobroty, připravte si je podle našeho receptu!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Desatero rad na téma koblihy: Jak na to, aby byly nadýchané a vláčné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jak dlouho kyne těsto na koláče? Záleží na teplotě, obsahu tuku i množství droždí
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička